Suroviny:
225 g čočky
8 dl vody
1,5 dl rostlinného oleje plus navíc na potírání
4 pokrájená rajčata
3 lilky
2 rozetřené stroužky česneku
2 pokrájené cibule
2 lžíce nepříliš ostré karí pasty
2 lžičky semínek kmínu
2 lžíce nasekané máty
1 lžička mleté skořice
1 lžička nadrobno nasekané chilli papričky
bílý (neslazený) jogurt a snítky máty na ozdobení
sůl a pepř
Návod:
Čočku opláchněte pod tekoucí studenou vodou. Nechte okapat a nasypte do hrnce s vodou a česnekem. Přikryjte a vařte na mírném plameni 30 minut. V hrnci s vroucí vodou 5 minut povařte lilky. Nechte okapat, poté ponořte na 5 minut do studené vody. Znovu nechte okapat, poté lilky podélně překrojte na poloviny, vydlabejte většinu dužiny tak, aby z 1 cm silné slupky vznikla mušle, a odložte stranou. Lilkové mušle dejte do vymazaného pekáče, potřete troškou oleje a posypte solí a pepřem. V předehřáté troubě pečte 10 minut při 190 °C. V pánvi zatím nechte rozpálit polovinu zbylého oleje, přidejte cibuli a rajčata a na mírném ohni 5 minut smažte. Nadrobno pokrájejte odloženou dužinu, přidejte s kořením na pánev a na mírném ohni 5 minut vařte. Podle chuti přisolte. Přimíchejte čočku, většinu zbývajícího oleje a mátu. Lžící naplňte mušle směsí. Pokapejte zbylým olejem a nechte 15 minut péci. Podávejte horké nebo studené, zalité lžící bílého (neslazeného) jogurtu a ozdobené snítkami máty.