Suroviny:

225 g čočky

8 dl vody 1,5 dl rostlinného oleje plus navíc na potírání 4 pokrájená rajčata 3 lilky 2 rozetřené stroužky česneku 2 pokrájené cibule 2 lžíce nepříliš ostré karí pasty 2 lžičky semínek kmínu 2 lžíce nasekané máty 1 lžička mleté skořice 1 lžička nadrobno nasekané chilli papričky bílý (neslazený) jogurt a snítky máty na ozdobení sůl a pepř

Návod:

Čočku opláchněte pod tekoucí studenou vodou. Nechte okapat a nasypte do hrnce s vodou a česnekem. Přikryjte a vařte na mírném plameni 30 minut. V hrnci s vroucí vodou 5 minut povařte lilky. Nechte okapat, poté ponořte na 5 minut do studené vody. Znovu nechte okapat, poté lilky podélně překrojte na poloviny, vydlabejte většinu dužiny tak, aby z 1 cm silné slupky vznikla mušle, a odložte stranou. Lilkové mušle dejte do vymazaného pekáče, potřete troškou oleje a posypte solí a pepřem. V předehřáté troubě pečte 10 minut při 190 °C. V pánvi zatím nechte rozpálit polovinu zbylého oleje, přidejte cibuli a rajčata a na mírném ohni 5 minut smažte. Nadrobno pokrájejte odloženou dužinu, přidejte s kořením na pánev a na mírném ohni 5 minut vařte. Podle chuti přisolte. Přimíchejte čočku, většinu zbývajícího oleje a mátu. Lžící naplňte mušle směsí. Pokapejte zbylým olejem a nechte 15 minut péci. Podávejte horké nebo studené, zalité lžící bílého (neslazeného) jogurtu a ozdobené snítkami máty.