Suroviny:

450 g čerstvých těstovin fettuccine

275 g jader vlašských ořechů 115 g vypeckovaných černých oliv 60 g čerstvě nastrouhaného parmezánu 3 dl mléka 1,5 dl plnotučné smetany 8 lžic panenského olivového oleje 2-3 lžíce nadrobno nasekané čerstvé petrželky 2 rozetřené stroužky česneku 2 tenké krajíčky celozrnného (pšeničného) chleba bez kůrky sůl a pepř

Návod:

Chléb vložte do mělké misky, přelijte mlékem a nechte máčet, dokud se tekutina nevsákne. Vlašské ořechy rozprostřete na pekáč a pečte v předehřáté troubě při teplotě 190°C asi 5 minut, nebo dokud nezezlátnou. Odložte stranou, aby vychladly. Mlékem nasáklý chléb, ořechy, česnek, olivy, parmezán a 6 polévkových lžic olivového oleje vložte do mixéru a zpracujte v pastu. Podle chuti přidejte sůl a pepř a vmíchejte smetanu. Ve velkém hrnci přiveďte k varu mírně osolenou vodu. Přidejte těstoviny fettuccine a 1 polévkovou lžíci zbylého oleje a vařte 2-3 minuty, nebo až jsou měkké, ale pevné. Nechte fettuccine důkladně okapat a vmíchejte do nich zbylý olivový olej. Rozdělte fettuccine na jednotlivé talíře a lžící zalijte omáčkou. Posypte čerstvou petrželkou a podávejte.