Suroviny:
450 g čerstvých těstovin fettuccine
275 g jader vlašských ořechů
115 g vypeckovaných černých oliv
60 g čerstvě nastrouhaného parmezánu
3 dl mléka
1,5 dl plnotučné smetany
8 lžic panenského olivového oleje
2-3 lžíce nadrobno nasekané čerstvé petrželky
2 rozetřené stroužky česneku
2 tenké krajíčky celozrnného (pšeničného) chleba bez kůrky
sůl a pepř
Návod:
Chléb vložte do mělké misky, přelijte mlékem a nechte máčet, dokud se tekutina nevsákne. Vlašské ořechy rozprostřete na pekáč a pečte v předehřáté troubě při teplotě 190°C asi 5 minut, nebo dokud nezezlátnou. Odložte stranou, aby vychladly. Mlékem nasáklý chléb, ořechy, česnek, olivy, parmezán a 6 polévkových lžic olivového oleje vložte do mixéru a zpracujte v pastu. Podle chuti přidejte sůl a pepř a vmíchejte smetanu. Ve velkém hrnci přiveďte k varu mírně osolenou vodu. Přidejte těstoviny fettuccine a 1 polévkovou lžíci zbylého oleje a vařte 2-3 minuty, nebo až jsou měkké, ale pevné. Nechte fettuccine důkladně okapat a vmíchejte do nich zbylý olivový olej. Rozdělte fettuccine na jednotlivé talíře a lžící zalijte omáčkou. Posypte čerstvou petrželkou a podávejte.