Lahůdka i originální dárek – medové řezy

Lahůdka i originální dárek – medové řezy

Med, ořechy a mandle – typické vánoční pochoutky – se snoubí v jednom z nejlahodnějších, i když trochu pracnějších svátečních dezertů, kterým je medovník. V několika variantách a pod různými názvy (medový dort, medové řezy) se s ním můžeme setkat na jídelníčku některých restaurací, v kavárnách i cukrárnách. Celý...

Med, ořechy a mandle – typické vánoční pochoutky – se snoubí v jednom z nejlahodnějších, i když trochu pracnějších svátečních dezertů, kterým je medovník. V několika variantách a pod různými názvy (medový dort, medové řezy) se s ním můžeme setkat na jídelníčku některých restaurací, v kavárnách i cukrárnách.

Celý medovník stojí kolem 400 korun a tak možná stojí za úvahu seznámit se s jeho přípravou a případně ho zařadit na jídelníček oslav konce roku – ke slovu může přijít i později, kdy už všichni nebudou tak přejedeni sladkým a mohou více vychutnat jeho zajímavou jemnou chuť.

Přinášíme variantu, jejíž výhodou právě je, že v chladu vydrží i přes Nový rok. Pokud se nám medové řezy povedou, uložené v krabici, v krásném obalu a s mašlí máme i originální dárek pro labužníky.

Vánoční medové řezy
Těsto: 380 g polohrubé mouky, 50 g másla, 2 vejce, lžička jedlé sody, 120 g moučkového cukru, 4 lžíce tekutého medu.

Krém: 250 g másla, 120 g moučkového cukru, 6 lžic uvařeného vanilkového pudingu, malinový džem.

Poleva: 80 g moučkového cukru, 80 g rostlinného tuku, 2 lžíce kakaa, 2 lžíce mléka. Všechny ingredience umícháme v horké vodní lázni do hladka.

Těsto zpracujeme na vále, po kouscích rozválíme a dáváme na plech vyložený pomaštěným alobalem. Na plechu rozválené plátky ještě rukou roztlačujeme na tenké plátky. Kousky dáváme těsně k sobě, při pečení se spojí. Z této dávky budeme mít dva plechy. Pláty upečeme ve středně horké troubě, potom pilkou rozřežeme na čtvrtiny, takže ze dvou plechů získáme 8 placek.

Připravíme si krém - utřeme cukr s máslem a postupně vmícháváme puding.

Osm upečených plátů nyní střídavě plníme tímto krémem a malinovým džemem. Vzniklý vysoký skládaný moučník dáme do chladna, zatížíme a necháme do druhého dne. Pak ořízneme nerovné okraje. Řezy buď necháme vcelku, nebo ještě rozřízneme na dvě poloviny. Polijeme čokoládovou polevou, zdobíme mandlemi a ořechy. Na talířky servírujeme řezy nakrájené na asi 1 cm silné řezy.

Příště přineseme naopak tipy na superrychlé recepty pro vás, kdo máte minimum času, ale nějaké vánoční sladkosti si přesto chcete vlastnoručně připravit.

-ag-

Komentáře

Načítám komentáře...

  • Kuchyně
  • Autor:
  • Vydáno:

Doporučujeme

Hledáte osvědčenou firmu na rekonstrukci?

Zadejte si poptávku v kategoriích: rekonstrukce,kuchyně,dárek.
Najdeme Vám ověřené firmy a řemeslníky s referencemi od zákazníků jako například: Rekonstrukce showroomu zdravotnických přístrojů, Kompletní rekonstrukce bytu, Rekonstrukce bezbariérová koupelny.