Opusťme dnes naši domácí kuchyni a vydejme se do kuchyně jiné, také důležité, ve které trávíme možná zhruba stejně času. Je to kuchyně na pracovišti – většinou v kanceláři. Podle typu podniku kuchyně někde slouží jen k vaření obligátní kávy, jinde ke svačinám i obědům. Některé firmy investují do spokojenosti zaměstnanců v tomto směru dost a výsledkem je perfektně zařízená kuchyně s jídelním koutem a plným servisem. Kávovary, výrobníky espresa, nádrže s vodou, zásoby sušenek a sendvičů – to vše je neustále při ruce. V menších firmách je to jiné. Všechno se jistě odvíjí od toho, jestli je v dosahu kanceláře všem vyhovující restaurace, případně několik takových podniků na výběr. Pokud společnost sídlí například v čistě obytné čtvrti a poblíž je jen krámek s potravinami, kuchyně se musí zařídit dokonale a s větším rozmyslem. Ještě jinak je tomu ve velkých podnicích, kde je jídelna a kuchyňka slouží jen k malému občerstvení a přípravě nápojů, chladnička pak k úschově nákupů. Dalším rozdílem je kuchyně firmy, kam nechodí návštěvníci a kuchyně je určena pouze zaměstnancům. Naopak ve společnosti, kde se návštěvy střídají od rána do večera, slouží kuchyně celodenně také jako přípravna občerstvení na různá jednání a schůze. Tuto přípravu má na starosti většinou jedna osoba, která by měla mít vše dokonale zorganizované zejména pokud jde o čas, aby nedocházelo ke kolizím, aby se v kuchyni nenakupilo mnoho lidí, kdy výsledkem je nervozita a opožděně servírovaná a studená káva v zasedací místnosti. Co je všude také stejné, nehledě na velikost a charakter podniku, jsou lidé. Doma jsme v kuchyni neomezenými pány a v zaměstnání se musíme shodnout s mnoha ostatními. V kuchyni se schází a dělí se o ni několik hospodyň - s různými návyky, s různým systémem práce. K tomu přistupuje určitý počet mužů s nejrůznějším smyslem pro pořádek. K tomu různé generace, kuřáci a nekuřáci – výsledkem může být někdy pěkný chaos, chladnička plná zbytků, stále neumyté hrnky od kávy… Aby se předešlo podobně nevábnému obrázku, ve všech kuchyních by mělo platit, že je k jejímu optimálnímu chodu nutné dodržovat určitá pravidla. Také kuchyně vyhlížejí každá jinak podle toho, jak se k ní a v ní osazenstvo kanceláře chová. Majitel firmy by kuchyni měl vhodně zařídit a zaměstnanci by se v ní měli shodnout. I v malém prostoru se dá zařídit funkční a pěkná kuchyňka, kde se každý v klidu a v kulturním prostředí nasvačí či naobědvá. A to je důležité – vždyť skoro všem podnikům je známá situace, kdy pracovní povinnosti nutí jíst v kanceláři.Všude se někdy nakupí tolik urgentní práce, že je potřeba najíst se a zrelaxovat přímo v kanceláři. Pro někoho je to výjimečná situace, někdo to provozuje denně. To ani tak nevadí, jako je důležité to, jak kulturně se můžeme najíst. Odstrašující případ je samozřejmě pracovník s houskou nad počítačem, který drobí do klávesnice, mastí monitor a vylévá kafe na spisy. Základem všeho je chladnička Každý tu má své potraviny, jen je potřeba dohlédnout na postarší zásoby nepořádných kolegů, aby se včas snědly nebo vyhodily. Důležitá je v chladničce také zásoba ledu pro horké dny. Dřez I v menší firmě se vždycky vyplatí pořídit dvojdřez větších rozměrů nebo velký odkapávač. Dostatek nádobí Při velkém provozu nádobí trpí a rozbíjí se. Také neustále koluje a zapomíná se v kancelářích. V kuchyni je vhodné stále mít také zásoby papírového nebo plastového nádobí. Kuchyňské doplňky navíc i firmu reprezentují – někde mají ubrousky s logem, nádobí vyvedené ve firemních barvách a podobně. Kuchyňská linka Při větším provozu to chce opravdu regulérní a raději prostornější kuchyňskou linku. Kulturní stolování Při nedostatku místa poslouží velký barový pult na stěně a pár vysokých, případně skládacích židlí. Nezapomeneme na velkokapacitní odpadkové koše. Provoz kuchyně a organizace práce Někde se o všechno starají zaměstnanci, jinde celkový úklid zajistí večer uklízečka. Jsou dvě oblasti, kde však je třeba se přesně dohodnou: na systému mytí nádobí a vaření kávy. -ag-