Dnes se ještě zdržíme v menších a malých kuchyních a navíc se podíváme do světa čísel. Spočítáme si, kolik místa budeme potřebovat k sezení u stolů. Dříve, než se rozhodneme, jaký stůl a židle bychom chtěli, jednoduše si spočítejme, zda se nám vyhlédnutá věc do kuchyně vejde, mezi jakým nábytkem můžeme reálně vybírat a o kterém si zatím můžeme nechat jen zdát. S přesnými výpočty, jasnou představou prostorových variant, znalostí maximální možné délky a šířky stolu, velikosti židlí, bude mít návštěva obchodů mnohem větší přínos. Místa je potřeba o něco více! Často až při provozu v kuchyni zjistíme, že velikost stolu a židlí není všechno. Nejde jenom o to, aby se tam nábytek vešel – důležitější je, aby se tu dalo pohodlně jíst, pohodlně sedět, ale také vstávat od stolu a usedat k němu bez akrobatických výkonů. Také aby za sedícími mohla bez problémů projít další osoba. Každý způsob uspořádání stolu a židlí kolem sebe potřebuje proto určitý počet centimetrů. Kolik místa vlastně potřebujeme k sezení? Při různých řešeních kuchyňských jídelních koutů s minimálním stolkem a dvěma židlemi je třeba vzít v potaz místo k vlastnímu sezení. Což vždy není jedno a totéž. Uvážíme předem, zda na malém prostoru budeme opravdu jen popíjet drink a v rychlosti si dáme snídani, nebo si tu pohodlně u kávy chceme přečíst noviny či pochutnat na větších chodech. V takovém případě budeme totiž potřebovat daleko více místa na židle! Porovnejme následující čísla a sledujme, jak a kdy se židle odsunují od stolní desky a v jaké vzdálenosti od stolu se maximálně ocitají během stolování. Sedíme pokaždé jinak Když sedíme hodně nepohodlně se židlí přisunutou maximálně ke stolní desce, židle je zasunuta pod stůl až 30-35 centimetrů pod stůl a naše břicho je přitisknuto na hranu stolu. Při běžném sezení si židli odsuneme od stolu asi na 15 centimetrů. Při pohodlném sezení si již odsunujeme židli od stolu asi o 70 cm (počítáno k opěrkové části), při vstávání a usedání to je asi 75 cm - a to je tedy také dostatečný prostor kolem stolu. Když je ale 60 centimetrů za naší židlí překážka, nutí nás to vstávat v předklonu a soukat se zpoza stolu bokem s pokrčenými koleny. Lepší než se každý den tímto způsobem soukat od stolu, je zamyslet se nad uspořádáním sezení… Při práci v kuchyni židle obvykle nepřekážejí – bývají zasunuty na 10 cm. Stojíme-li ale u pracovní desky, za námi je stůl a u něj sedící osoby, musí být vzdálenost mezi pracovní plochou a jídelním stolem alespoň 140 cm (při odsunutí židle od stolu asi 50 cm.) Do malé kuchyně svislé nohy židlí! Tady také pozor na jednu věc, kterou v obchodě v návalu nadšení nad krásnou židlí můžeme opomenout. Jsou to zadní nohy židlí „ujíždějící“ do stran a dozadu. Ve stísněném prostoru o ně denně mnohokrát zakopneme. Stává se to třeba u starých renovovaných židlí z ohýbaného dřeva, kdy různé typy různého stáří jsou různě prohnuté, i u moderních typů, kdy se nohy zpod sedáku židle rozbíhají do všech stran. Například přední nohy thonetek jsou rovné, zadní prohnuté až 15 cm za úroveň sedáku. Taková židle, i když se to nezdá, zabere spoustu místa a když neseme horký hrnec, může to být nebezpečné. Jak vybírat jídelní židli do malého prostoru Máme-li už stůl a vybíráme židle, kupujeme je s vědomím, že na pohodlné procházení za nimi potřebujeme 1,10 m místa. To znamená, při hloubce židle 40 cm, že za ní musí být ještě minimálně 70 cm místa. Není-li tam, musíme se poohlédnout po židlích užších (respektive mělčích). -ag-