VAŘÍME S ELEGANCÍ

Dnes se opět vracíme, i když v omezené míře, k nádobám z keramiky nebo skla. Je to zásluhou nově vyvinutých žáruvzdorných a pevnějších materiálů a trendem dnešní doby vše provzdušnit a zlehčit. Přestože nekovové nádobí nemá tak dobrou tepelnou vodivost jako kovové, jeho použití je mnohostranné. Je vhodné pro plynové...

Dnes se opět vracíme, i když v omezené míře, k nádobám z keramiky nebo skla. Je to zásluhou nově vyvinutých žáruvzdorných a pevnějších materiálů a trendem dnešní doby vše provzdušnit a zlehčit.

Přestože nekovové nádobí nemá tak dobrou tepelnou vodivost jako kovové, jeho použití je mnohostranné. Je vhodné pro plynové i elektrické sporáky, zejména však pro pečící trouby – zde je špatná tepelná vodivost jen málo na překážku procesu pečení a vaření, teplo je přiváděno ze všech stran současně. Nehledě na to, že nekovové nádoby jsou vhodné i pro servírování.

A z jakých materiálů, kromě kovu, se tedy vyrábí varné nádobí a jaké má vlastnosti? Tak na to se dnes podíváme.

Ohnivzdorná keramika
Velmi dekorativní a vhodné pro servírování jsou nádoby z ohnivzdorné keramiky. Jsou vhodné pro přípravu pokrmů v mikrovlnné troubě, ale i troubě normální. Není již však vhodná pro vaření a opékání na sporáku, při takové úpravě se v ní často pokrmy připalují. Je tedy dobré pokrmy v takovémto typu nádoby vařit při středních teplotách a u plynového sporáku používat podložku rozptylující teplo. Jinak je keramika velmi křehká a je třeba ji nevystavovat prudkým změnám teplot. Omývat by se měla horkou vodou pokud možno bez mycích prostředků.

Porcelán
Porcelán je jako všechny keramické hmoty vysoce odolný proti teplotě, na druhé straně je velmi křehký. Předností porcelánového varného nádobí je, že může být součástí celého servisu a tvoří tak se stolním nádobím harmonický celek.

Sklo
Varné skleněné nádobí je vyráběno ze žáruvzdorného speciálního skleněného materiálu a tak není tolik křehké jako např. sklenky z běžného skla či křišťálu. Toto nádobí je velmi elegantní, působí slavnostně a křehce, vhodné je především jako nádobí pro normální a mikrovlnné trouby. Již se však tolik nehodí, stejně jako keramika, k vaření a opékání na sporáku. Před použitím je třeba nádobu potřít tukem, pokrm vařit při středních teplotách a u plynu použít rozptýleného tepla a nádobu omývat horkou vodou a mycím prostředkem. Opět je třeba si dát pozor na prudké změny teplot.

Skelná keramika
Skelná keramika se vyznačuje vysokou pevností a mléčně bílým vzhledem. Nádobí ze skelné keramiky se prodává s oboustrannou glazurou.

Nádobí z pálené hlíny
Nádobí z pálené hlíny se nevidí ani nevyužívá příliš často. Pálená hlína je totiž porézní a křehká, proto je její použití omezené. Používá se pro speciální varné procesy – například římský hrnec. S vnitřní a vnější glazurou se používá jako nádoba na přípravu fondue.

Komentáře

Načítám komentáře...

  • Kuchyně
  • Autor:
  • Vydáno:

Doporučujeme

Hledáte spolehlivou firmu na rekonstrukci kuchyně?

Zadejte si poptávku v kategoriích: rekonstrukce kuchyně,kuchyně.
Najdeme Vám ověřené firmy a řemeslníky s referencemi od zákazníků jako například: Schodiště a kuchyňská linka, Kuchyňská linka, Výroba kuchyňské linky.