Kuchyňský odpad

Kuchyňský odpad

Při každodenní přípravě jídla naplníme nejméně jeden plný odpadkový koš – občas nás přímo zahltí množství odpadků - slupky, skořápky, zbytky jídel, a spousty všemožných papírů - kartónových krabic i igelitových obalů. Co se s odpadem dále děje, je vizitkou vyspělosti společnosti i stupně organizovanosti každé...

Při každodenní přípravě jídla naplníme nejméně jeden plný odpadkový koš – občas nás přímo zahltí množství odpadků - slupky, skořápky, zbytky jídel, a spousty všemožných papírů - kartónových krabic i igelitových obalů. Co se s odpadem dále děje, je vizitkou vyspělosti společnosti i stupně organizovanosti každé domácnosti. Čím dokonalejší je třídění odpadu a racionálnější jeho následné zpracování, tím více se ušetří doslova na všech stranách.

Krok číslo 1 – třídění odpadu
Třídění kuchyňského odpadu je v dnešní době nezbytností. Všude na ulicích jsou už kontejnery na plasty, sklo, papír a kovy. Pro domácnost je důležité, že se dají na tříděný odpad pořídit prostorné kuchyňské dělené koše, které mají většinou čtyři přihrádky. Už pod kuchyňskou linkou se tak dá oddělovat biologický odpad, sklo, plasty a kovy. Koše se většinou vysouvají ven spolu se zásuvkou, kde jsou umístěny, což je velmi pohodlné.

Máme-li kompost, zbude nám odpadu jen třetina
Co uděláme s převážnou částí odpadu, záleží většinou na tom, jestli máme zahradu a kompost. Pokud ano, skončí tam překvapivě vysoké procento z celkového kuchyňského odpadu. Zbytek se potom klasicky roztřídí na plasty, kovy, sklo.

Moderní řešení – drtič odpadků
Pokud zahradu nevlastníme, právě s kompostovatelnými částmi odpadů si skvěle poradí elektrický drtič odpadků. Tento ještě celkem opomíjený kuchyňský pomocník dokonale rozmělní na miniaturní částečky zbytky měkkých i polotvrdých potravin, jako jsou brambory, rýže, těstoviny, slupky, zbytky ovoce, ale navíc i takové druhy papíru jako ubrousky nebo kávové filtry. To všechno se na počátku drcení nahrne do dřezu a po zpracování skončí v kanalizaci nebo v septiku. Obsluha je velice jednoduchá: potřebujeme jenom zapnout drtič instalovaný pod dřezem a otevřít studenou vodu – to je všechno. K roztřídění nám pak zbude to, co se rozdrtit nedá - sklo, plastové kelímky a tácky, igelity a mikroteny.

Výběr a mnoho předností
Drtiče odpadků si můžeme vybrat v mnoha typech, v cenách zhruba od 7 000 do 20 000 Kč včetně montáže. Modely se liší výkonem (od 250W do 550 W) a tedy rychlostí, s jakou dané množství odpadu rozdrtí Jejich výhodou je, že se dají instalovat pod jakýkoliv dřez – nemusíte si tedy kvůli drtiči pořizovat nový. Na druhou stranu, až dřez vyměníte, jednoduše se pod něj přemístí i drtič.

Dalším kladem je, že jsou skutečně tiché – nejlevnější modely mají méně než 45dB (asi jako nejtišší myčky), dražší typy jsou skoro neslyšné – hlučnost nepřesáhne 30 dB. Při používání drtičů se spotřebuje jen něco mezi 3-5 litry studené vody za den.

Nad koupí kuchyňského drtiče odpadků bychom se měli zamyslet - je to zařízení zatím nedoceněné – úsporné, bezpečné, hygienické a nevyžadující žádnou speciální údržbu.

Komentáře

Načítám komentáře...

  • Kuchyně
  • Autor:
  • Vydáno:

Doporučujeme