Dalším základním požadavkem na kuchyni pro rodinu s tělesně postiženým členem domácnosti je dokonalé prostorové uspořádání, vyřešení minimálních rozestupů mezi kuchyňskými centry. Především je třeba myslet na zachování dostatku prostoru. Volné místo zbytečně neukrajujeme fixním nábytkem tam, kde lze použít různé výsuvné desky a police, sklápěcí stolky, přídavné a jezdící stolky, které se dají zasunout pod pracovní desku. Dají se koupit i výsuvné kráječe, roboty a jiné menší spotřebiče. To všechno se po skončení práce zasune a vznikne opět volná plocha. Zařizování kuchyně Při zařizování kuchyně je zásadní rozdíl v tom, zda žije její uživatel sám a sám bude tedy v kuchyni pracovat. V takovém případě může být kuchyně šitá přímo jemu na míru. Protože každý má individuální potřeby vyplývající z různého stupně omezení, zařízení si přizpůsobí a každá kuchyně tak je vlastně originálem. Jiná je situace tam, kde tělesně postižená osoba žije v rodině a v kuchyni se tak při práci střídá více lidí. Pracoviště se musí zařídit tak, aby vyhovovalo běžnému provozu a navíc, aby se handicapovaný člen domácnosti mohl v kuchyni pohybovat a vařit i když bude doma sám. V takovém případě se po všech stránkách vyhovující kuchyně dá zkombinovat z částí kuchyně běžné produkce a kuchyňských segmentů speciálně upravených pro handicapované osoby. V kuchyni budou také rozhodně umístěny vestavné spotřebiče a snížené horní skříňky. Pokud jde o další zařízení kuchyně, velmi dobře uplatní různé rohové skříňky s otočnými koši, rohové karusely, skříňky s výsuvnými koši. Praktický je také stojan - kovová tyč jdoucí od stropu s mnoha patry otočných drátěných poliček na koření a drobné předměty, které je třeba mít stále po ruce. Speciální kuchyňské segmenty V první řadě jsou to spodní zásuvkové skříňky rozličné šířky a výšky, horní skříňky s vyklápěcí policí, která se po otevření vysune směrem dolů, výsuvné skříňky pod dřez, speciální stolky, výsuvná digestoř, zabudovaný odpadkový koš, mělký dřez a snížené pracovní plochy. Výška pracovních ploch Pořídit se dají pracovní desky v různých výškách podle individuálních potřeb, výšky postavy a případného postižení paží. Většinou to bývá 732 mm nebo 782 mm. Dřez může být vysoký 860 mm nebo se sníženou výškou 480 mm. Další důležitá čísla a návaznost pracovišť Minimální velikost kuchyně je 2,4 x 2,5 metru, pro vhodnou pracovní sestavu je ale lepší 2,4x3,2 metru. V tom případě jsou umístěny varné a mycí centrum vedle sebe, minimální prostor mezi nimi by měl činit 45 cm. Aby se mohl vozík pohodlně otáčet, potřebuje plochu uprostřed o průměru 150 cm, na projetí minimálně 80 centimetrů. Je-li v kuchyni místa dost a je řešena do L nebo do U, mycí a varné centrum jsou umístěny od sebe přes roh. Důležitá je vždy možnost čelního zajetí vozíku pod pracovní desky, například pod mycí centrum, aby se mohlo pracovat s pohodlně pokrčenýma rukama, bez natahování a předklánění se. Důležité je, aby se dokonale promyslela návaznost jednotlivých pracovišť – sporák, dřez, pracovní deska musejí být právě tak daleko od sebe, aby se všude dalo dosáhnout z jednoho místa. Pracovní místa se řadí jako vždy podle toho, jestli bude kuchyni využívat pravák nebo levák.