Velikonoce jakoby se v bytě soustředily právě do kuchyně a v ní na tři místa - na jídelní stůl, okno a parapet. Po předjarní a zimní šedi právě tam všechno zazáří jasnými barvami, mezi kterými hraje prim zelená a všechny valéry žluté a oranžové. Čarování s oknem Na okno právě nemusíme lepit obří obtisky rozesmátých salutujících kuřat vyskakujících ze skořápky, ale fantazii ve výzdobě se meze skutečně nekladou. Pokud odoláme nástrahám pestrobarevné předvelikonoční nabídky obchodů nebo si z ní alespoň rozumně vybereme, můžeme si udělat velikonoce více přírodní, s použitím původních materiálů – půvabných a nijak nákladných. Na parapetu vyniknou větvičky zlatého deště, na ošatce vajíčka přírodní barvy, nebarvená, jenom uvařená a vyleštěná do zrcadlového lesku kouskem slaniny. Na záclonu připíchneme několik (co nejmenších) kraslic zavěšené na barevné stužky, nebo pouze jen ty stužky zavázané do malé mašličky. Celou kuchyni oblékne do ryze velikonočního hávu veselá žlutobílá souprava – kostkovaná žlutobílá krátká záclonka, ubrus, prostírky a chňapky ze stejné tkaniny a bílé a žluté porcelánové kelímky na vařená vejce. Velikonoční barvy Při výzdobě bude dobré zvolit nejdříve jednu barvu – lépe řečeno doplňující barvu, protože základ bude díky záplavě jarní zeleně tak jako tak zelený. Nespleteme se, pokud ji doplníme zářivě žlutou a sněhově bílou, další doplňující barvou budou různé odstíny proutí, proutěných a slaměných výrobků, jako jsou ošatky a proutěné podložky. „Ozdobné“ mini pomlázky raději vynecháme nebo je necháme jen skutečně pro děti. Pokud se chceme pustit do výroby dekoru, ještě stihneme namalovat barvami na textil a porcelán třeba naivní květy tulipánů. Kam? Na ubrousky nebo ubrus, neuvěřitelně se malůvkami změní i úplně obyčejné bílé hrnky a talířky. Když si netroufneme malovat, můžeme květy tulipánů vystříhat z barevného papíru a nepravidelně poházet po ubruse. Papírové stylizované květy tulipánů najdou protějšek ve velké kytici živých tulipánů ve váze uprostřed stolu. Záplava květů Z květinářství si můžeme přinést přímo náruče květin -nakvetlé zářivě žluté narcisky v nízkých keramických miskách, hyacinty, které provoní celou místnost, tulipány, fialky, krokusy…. Vedle drobného půvabu malých jarních kvítků se v obchodech objevují i objemnější kytice nádherných namodralých hortenzií – ty můžeme umístit právě ve světlejší kuchyni, která jim bude vyhovovat, protože většinou nemá prudké světlo a je tu i nižší teplota. Později hortenzii můžeme přenést na zahradu či terasu. Zeleň i k jídlu Šťovíková omáčka, kopřivová velikonoční nádivka, kopřivový “špenát“ a spousty variací jarních salátů - čekankový salát, nahořklý salát z mladých lístků pampelišek, to všechno nás zásobí potřebnými vitamíny, pozvedne náladu a přinese vítané odbočení z vyjetých kulinářských kolejí. Myšlenky na co nejvíce vitamínů se můžeme držet i při výběru dárečků hlavně pro děti, samozřejmě povinné čokoládové zajíce a vajíčka neošidíme, ale přidáme také nějaké ovoce. Dva sladké tipy Upéct můžeme velikonoční perníčky – jako velikonoční variaci na běžnější vánoční perníčky. Jenom změníme figurky – budeme vykrajovat nebo modelovat zvířátka. Perníkové zajíčky ozdobíme bílou cukrovou polevou, kuřátka polijeme polevou žlutou. Do velikonoční bílo-žluté kombinace můžeme obléknout i obyčejnou bábovku. Po upečení ji přelijeme bílou polevou a ještě cikcak nazdobíme žlutými cukrovými klikyháky. Bábovku také slavnostně servírujeme: do středního otvoru umístíme narcisy svázané stužkou, kolem bábovky položené na velký bílý talíř nasypeme ještě cukrářské konfety v barvě stužky. -ag-