Klasikou v kuchyni bývalo linoleum a později měkčené levné PVC, které ovšem kvalit pravého linolea nedosahovalo. Oba výrobky časem splynuly pod univerzální a značně zavádějící výraz „lino“, ačkoliv se od sebe liší. PVC je nejlevnějším řešením, ale jen naoko, protože nejtenčí typy mnoho nevydrží. Pořídit metr čtvereční se dá už za cenu kolem 150,-Kč metr, silnější PVC kolem 300,-Kč. Vhodným řešením je PVC spíše do kuchyňského kouta, kde se za čas může vyměnit. Klasická linolea Pravé linoleum dnes najdeme pod názvem marmoleum a na rozdíl od PVC je velmi trvanlivé. Není nejlevnější (cena může být až kolem 800,-Kč za metr čtvereční), jeho hlavní příměsí je mletý korek. Linoleum se pro své přednosti už opět hojně používá a ve své novodobé podobě není mezi podlahovými krytinami rozhodně žádným outsiderem. I slavní a renomovaní designéři se nebojí jako podklad a pozadí svých kuchyňských kreací použít například temné linoleum, aby tím více vynikla například kovová, efektně nasvětlená kuchyně. Linoleum může být totiž v krásných velmi sytých barvách, které jsou tím působivější, na čím větší ploše je linoleum položeno. Tmavou plochu může v jídelním koutě pak narušit světlý kusový koberec. Charakteristické pro linoleum je stálost barev, protože nemá vzor jen na povrchu, ale barvy prostupují do celé jeho hloubky (bývá vysoké až 4 milimetry). Linoleum se dá skládat do tvarů, v místnosti se mohou střídat dva odstíny jedné barvy: odvážně, ale optimisticky bude působit střídání světlých a tmavších žlutých či oranžových čtverců linolea, zejména kuchyni orientovanou na sever to velmi prosvětlí a proteplí. Spoje (bužírky) jednotlivých segmentů linolea bývají v totožné barvě, jsou proto nenápadné a celek působí elegantně. Korek Korek začal být velkým hitem asi před deseti lety, kdy se začínaly ve velkém prodávat povrchově upravené i neupravené korkové dlaždice různé zrnitosti. Korek je příjemný a teplý, ale nevydrží rozhodně všechno, zejména v kuchyni vyžaduje citlivější zacházení. Lepší je proto vybrat si dlaždice povrchově upravené co nejtvrdším lakem. Korková podlaha se nově zařadila také do rodiny podlah plovoucích, kdy její povrch může být přímo korkový, nebo v jiném případě korek tvoří střední vrstvu podlahy a na něm je ještě dřevěná dýha. Individuální řešení kuchyňských podlah Vyžaduje vždy zkušenou ruku odborníka, ale výsledek bývá prvotřídní a originální. Masivní podlaha z dřevěných prken potřebuje dobrou impregnaci, povrchovou úpravu a hodí se do velké kuchyně, k dubovému stolu s mnoha židlemi… (Přebytečná prkna ze starých podlah se dají využít ještě nápaditěji – na stěny, předěly i stropy velkých jídelen). V přízemních kuchyních (nejlépe s klenutými stropy) vyniknou staré barokní dlaždice. Středověkou černou kuchyní se inspirují kuchyňské výtvory některých designérů, které na podlaze využívají přírodního kamene. Kamenné dlaždice jsou i různě tónovány barevnými pigmenty, jsou čtvercové nebo obdélníkové a samozřejmě potřebují zespodu podlahové vytápění.