Jarní kuchyně v záplavě zeleně

Jarní kuchyně v záplavě zeleně

Každá kuchyně na jaře prokoukne - hyacinty pastelových barev, tulipány, velkokvěté petrklíče, narcisy a fialky udělají v každé kuchyni pravé divy a s naší náladou totéž. Kuchyně by se v těchto dnech měla navíc stát jakousi lékárnou každé domácnosti. Obligátní průvodce zimou – vitamíny ve formě všemožných pilulek, by...

Každá kuchyně na jaře prokoukne - hyacinty pastelových barev, tulipány, velkokvěté petrklíče, narcisy a fialky udělají v každé kuchyni pravé divy a s naší náladou totéž.

Kuchyně by se v těchto dnech měla navíc stát jakousi lékárnou každé domácnosti. Obligátní průvodce zimou – vitamíny ve formě všemožných pilulek, by teď měly vystřídat natě, bylinky, divoké i kulturní rostliny a z nich připravené nejrozličnější pokrmy, v první řadě saláty. Právě teď, po dlouhé zimě a vlně chřipek, velmi stoupají nároky na vitamíny - a tak jeden salát denně by měl být přímo povinný.

Příroda nám začíná nabízet spousty zajímavých a chutných vitamínů a do kuchyně bychom měli přinést celé náruče všeho, co nás naladí i imunitně podpoří. Parapety by se měly zazelenat megadávkami vitamínů v přirozené podobě. Až se trochu oteplí, bylinky pěstujeme na venkovních parapetech, uvnitř za oknem je nyní rychlíme. Jako většina rostlin nesnášejí ani bylinky průvan a prudké slunce. Když vypěstujeme keříky, stříháme je shora, aby se rozkošatily.

A tady je pár tipů na jarní osvěžení, dobrou náladu a pročištění organismu.

Na parapetu můžeme do květináče zasadit pár stroužků česneku i menších cibulek – za pár dní máme čerstvou univerzálně použitelnou česnekovou a cibulovou nať.

Na misce s navlhčenou vatou pěstujeme nenáročnou, univerzální a aromatickou řeřichu zahradní.

Bedrník obecný – nezbytná součást salsy verde. Nevaříme jej, používáme do salátů.

Libeček vždy v polévce malou chvíli povaříme, jeho pronikavá chuť se zjemní. Libečku proto nikdy nepoužíváme příliš, přehlušil by ostatní chutě.

Na zahradu nebo do truhlíků můžeme vysadit ještě jednu specialitu a tou je Zavinutka (Monarda didyma). Mimoto, že je to atraktivní trvalka, z jejích květů připravíme také chutný aromatický čaj i sirup.

Pokud jsme ještě zcela nenajeli na odlehčenou jarní stravu, od těžkého žaludku nám určitě pomůže Pelyněk černobýl. Výrazně podporuje trávení tuků, přidáváme jej proto do těžších polévek, masitých pokrmů, ale i drůbežích a rybích jídel.

Kopr vonný – to je nejen klasická koprová omáčka, ale i vynikající pomazánky, saláty a polévky. Dobře se dá uchovávat nasekaný v mrazničce.

Kopřiva dvoudomá – pravý favorit v tomto období deficitu vitamínů. Mladé výhonky kopřiv (nestříháme je venku) spaříme a vyrobíme velmi delikátní „špenát“. Nečekaně jemnou chuť budou mít i omelety, nádivka, saláty…

Smetanka lékařská – malé jemné listy dají skvělý salát. Pokud máme pampelišku na zahradě, na pár dní ji přiklopíme malými květináči a do kuchyně pak neseme velejemnou pochoutku, skoro jako jsou puky čekanky.

Pažitku nevaříme, čím jemněji ji nasekáme, tím aromatičtější bude salát či pomazánka.

Petržel zahradní - obligátní bylinka, kterou přidáváme do polévek, omáček i salátů. Neměli bychom přidávat do pokrmů stonky. Petržel jíme syrovou, případně zcela krátce tepelně upravenou.

Komentáře

Načítám komentáře...

  • Kuchyně
  • Autor:
  • Vydáno:

Doporučujeme

Hledáte osvědčenou firmu na rekonstrukci?

Zadejte si poptávku v kategoriích: rekonstrukce,kuchyně.
Najdeme Vám ověřené firmy a řemeslníky s referencemi od zákazníků jako například: rekonstrukce koupelny a WC, Rekonstrukce bytu, nová koupelna a WC, designové úpravy bytu.