Každá kuchyně na jaře prokoukne - hyacinty pastelových barev, tulipány, velkokvěté petrklíče, narcisy a fialky udělají v každé kuchyni pravé divy a s naší náladou totéž. Kuchyně by se v těchto dnech měla navíc stát jakousi lékárnou každé domácnosti. Obligátní průvodce zimou – vitamíny ve formě všemožných pilulek, by teď měly vystřídat natě, bylinky, divoké i kulturní rostliny a z nich připravené nejrozličnější pokrmy, v první řadě saláty. Právě teď, po dlouhé zimě a vlně chřipek, velmi stoupají nároky na vitamíny - a tak jeden salát denně by měl být přímo povinný. Příroda nám začíná nabízet spousty zajímavých a chutných vitamínů a do kuchyně bychom měli přinést celé náruče všeho, co nás naladí i imunitně podpoří. Parapety by se měly zazelenat megadávkami vitamínů v přirozené podobě. Až se trochu oteplí, bylinky pěstujeme na venkovních parapetech, uvnitř za oknem je nyní rychlíme. Jako většina rostlin nesnášejí ani bylinky průvan a prudké slunce. Když vypěstujeme keříky, stříháme je shora, aby se rozkošatily. A tady je pár tipů na jarní osvěžení, dobrou náladu a pročištění organismu. Na parapetu můžeme do květináče zasadit pár stroužků česneku i menších cibulek – za pár dní máme čerstvou univerzálně použitelnou česnekovou a cibulovou nať. Na misce s navlhčenou vatou pěstujeme nenáročnou, univerzální a aromatickou řeřichu zahradní. Bedrník obecný – nezbytná součást salsy verde. Nevaříme jej, používáme do salátů. Libeček vždy v polévce malou chvíli povaříme, jeho pronikavá chuť se zjemní. Libečku proto nikdy nepoužíváme příliš, přehlušil by ostatní chutě. Na zahradu nebo do truhlíků můžeme vysadit ještě jednu specialitu a tou je Zavinutka (Monarda didyma). Mimoto, že je to atraktivní trvalka, z jejích květů připravíme také chutný aromatický čaj i sirup. Pokud jsme ještě zcela nenajeli na odlehčenou jarní stravu, od těžkého žaludku nám určitě pomůže Pelyněk černobýl. Výrazně podporuje trávení tuků, přidáváme jej proto do těžších polévek, masitých pokrmů, ale i drůbežích a rybích jídel. Kopr vonný – to je nejen klasická koprová omáčka, ale i vynikající pomazánky, saláty a polévky. Dobře se dá uchovávat nasekaný v mrazničce. Kopřiva dvoudomá – pravý favorit v tomto období deficitu vitamínů. Mladé výhonky kopřiv (nestříháme je venku) spaříme a vyrobíme velmi delikátní „špenát“. Nečekaně jemnou chuť budou mít i omelety, nádivka, saláty… Smetanka lékařská – malé jemné listy dají skvělý salát. Pokud máme pampelišku na zahradě, na pár dní ji přiklopíme malými květináči a do kuchyně pak neseme velejemnou pochoutku, skoro jako jsou puky čekanky. Pažitku nevaříme, čím jemněji ji nasekáme, tím aromatičtější bude salát či pomazánka. Petržel zahradní - obligátní bylinka, kterou přidáváme do polévek, omáček i salátů. Neměli bychom přidávat do pokrmů stonky. Petržel jíme syrovou, případně zcela krátce tepelně upravenou.