Kuchyňská podlaha prošla v průběhu let mnoha změnami. V kuchyni už se vystřídaly všemožné materiály – dřevěná prkna, dlaždice, linoleum, korek, i koberečky a parkety. Před mnoha lety byla chloubou hospodyňky do bíla vydrhnutá dřevěná podlaha. Nebylo to lehké - bylo nutné poctivě na zem zakleknout s kartáčem a hadrem. Dřevo vystřídala dlažba, v honosných domácnostech i parkety, později nezbytné linoleum. V posledních desetiletích se střídala obliba stále dokonalejších i estetičtějších PVC podlahových krytin, keramických dlaždic a korku. Hitem dneška jsou samozřejmě plovoucí podlahy - laminátové i dřevěné. Protože si můžeme vybrat ze širokého spektra možností, podívejme se nejdříve, jaké základní nároky musí kuchyňská podlaha splňovat. V miniseriálu o kuchyňských podlahách dále přineseme přehled materiálů vhodných na podlahu a jejich pro a proti, jakou podlahu zvolit právě do vaší kuchyně a podle čeho se rozhodovat v široké nabídce dnešního trhu. A nakonec tipy na údržbu a čistění. Jaká tedy kuchyňská podlaha musí především být? 1. Bezpečná a pevná To znamená především nesmekavá. Případné koberce a běhouny musejí být dokonale fixovány lepicími proužky nebo podložkou proti uklouznutí z pogumované síťoviny. 2. Praktická Podlaha se musí dát lehce, rychle a efektivně uklízet, snadno přetřít, nesmí se do ní zadírat špína. Musí být proto hladká, bez zbytečných rastrů, prohlubní, dekorativních plastických vzorů na linoleu a dlaždicích. Je-li v kuchyni výjimečně velký celodenní provoz, pokud máme malé děti, vícečlennou rodinu, vaří-li se často pro mnoho hostů, vždy hledáme typy krytin pro namáhaný prostor. 3. Hygienická Nutný je hygienicky bezvadný materiál a možnost desinfekce. Kuchyně je právě tou částí bytu, kde se stává nejen nejvíce domácích úrazů, ale také slabších či závažnějších otrav – třeba tak, že malé dítě něco sní z podlahy. Volíme proto nejen materiály nevylučující benzeny a formaldehydy, ale i takové, které lze dobře desinfikovat. 4. Ladící s interiérem, hezká a zajímavá Podlaha musí ladit s celou místností barevně i stylově, musí dát vyniknout barvě i materiálu kuchyňského nábytku, barevným tónem jej doplňovat nebo k němu zůstat v kontrastu. Dokonalá podlaha by měla povyšovat a umocňovat celkový dojem z místnosti. V jídelně nebo koutě s menším provozem si můžeme i zaexperimentovat, bude se tu dobře vyjímat i koberec. Položit sem můžeme třeba módní sisalové koberce, které budou ladit zejména s rustikálně pojatou kuchyní. Jiným řešením je menší kusový kobereček se zajímavým vzorem korespondujícím s jídelním nábytkem. S takovým kobercem nejsou problémy – většinou se dá jednoduše vyklepat, vykartáčovat, vyprat… 5. Příjemně teplá a tichá Jako všude v bytě i v kuchyni se cítíme dobře, pokud máme „nohy v teple a chladnou hlavu“. Jedině tak je nám dobře po těle a cítíme se svěží. Optimální k dosažení tohoto stavu je pořídit si s novou podlahou i podlahové topení. Studená dlažba a vedro v horní části místnosti nás nutí zbytečně často větrat, takže v průvanu je nám zase zima na nohy a kruh se uzavírá… Aby byla podlaha tichá, na to se předem většinou nemyslí; co to však je nepříjemná hlučnost, se bohužel zjistí často až po definitivním položení dlažby. Ale i to se dá vyřešit instalací protihlukových podložek pod podlahu. 6. Měkká a pružná Kolik toho týdně nachodíme v kuchyni? Pokud je kuchyně velká a jednotlivá pracoviště poměrně vzdálená od sebe, bude to určitě pěkných pár kilometrů. A je velký rozdíl chodit po tvrdé podlaze (v nejhorším případě ještě v tvrdých pantoflích) nebo na dobře odpruženém materiálu. Protože pro naši páteř, klouby a šlachy je právě výběr podlahového materiálu zcela zásadní. Příště se podíváme na tuto problematiku obšírněji. -ag-