Sklokeramické, kameninové a keramické nádobí tvoří další skupinu nádobí na vaření a pečení. Je velmi elegantní - bílé, béžové, jemně pastelové, s dekory a barevným jemným vzory. Jak si vybrat Rovné dno je nezbytností Dokonalé úchytky korunují dílo Další důležitou maličkostí jsou úchytky a držadla pekáčů, pánví a hrnců. Musejí splňovat hned několik důležitých podmínek – měly by se dát uchopit tak, abychom se nespálili a také, aby nám hrnec nevyklouzl. Musejí proto být tvarově dokonalé, lehce uchopitelné, ne příliš malé. Dále je důležité, abychom je mohli mýt v myčce a aby snesly teploty v troubách. Jedním z možných řešení jsou už zmíněná odnímatelná držadla. Důležitý je způsob jejich připevnění – kamenem úrazu u starších smaltovaných hrnců byly například někdy ne právě nejkvalitněji přišroubovaná bakelitová ucha hrnců a bakelitové úchytky pokliček. U některého nerezového nádobí je tento problém vyřešen jednoduše – veškeré úchytky jsou rovněž nerezové. Je to hygienické, protože nikde nejsou žádné spáry, ovšem na uchopení hrnce potřebujeme chňapku. -ag-