V čem ještě pečeme, vaříme a smažíme

V čem ještě pečeme, vaříme a smažíme

Sklokeramické, kameninové a keramické nádobí tvoří další skupinu nádobí na vaření a pečení. Je velmi elegantní - bílé, béžové, jemně pastelové, s dekory a barevným jemným vzory. Udržují se velmi jednoduše díky tvrzeným absolutně hladkým a neporézním povrchům. Sklokeramické pánve mívají víko a také odnímatelné držadlo...

Sklokeramické, kameninové a keramické nádobí tvoří další skupinu nádobí na vaření a pečení. Je velmi elegantní - bílé, béžové, jemně pastelové, s dekory a barevným jemným vzory.


Udržují se velmi jednoduše díky tvrzeným absolutně hladkým a neporézním povrchům. Sklokeramické pánve mívají víko a také odnímatelné držadlo – dají se tak použít i jako hrnce.

Dnešní nádobí tak vůbec získává hned několik funkcí najednou – v jedné nádobě například máme zároveň pánev, hrnec, skladnou misku na uchovávání potravin v chladničce, nádobu na ohřátí stejné potraviny v mikrovlnné troubě a konečně mísu, kterou položíme na stůl a ze které přímo servírujeme na talíře. V kuchyních tak máme vedle stále specializovanějších nástrojů a přístrojů na druhé straně také stále univerzálnější kousky nádobí.

Jak si vybrat

Před nákupem si ale vždycky pozorně přečteme dostupné letáky, odborné články a necháme si všechno vysvětlit. Vůbec nejlepší je ale udržovat si průběžně alespoň minimální přehled a pravidelně sledovat, jaké novinky se objevují na trhu. Každá z nich nám totiž určitě vždycky něco ušetří – ať je to čas, energie, nebo námaha s čištěním a údržbou. A samozřejmě také kalorie - výrobci jsou nuceni zohledňovat zásady správné výživy a tak můžeme péci a smažit (samozřejmě už úplně bez tuku) stále efektivněji a pohodlněji. Navíc pokud si udržíme přehled o cenách a jim odpovídající kvalitě nádobí, automaticky se také vyhneme všem ne vždy seriozním nabídkám na všelijaké „zázračné“ hrnce.

Rovné dno je nezbytností

Dokonalé úchytky korunují dílo
Další důležitou maličkostí jsou úchytky a držadla pekáčů, pánví a hrnců. Musejí splňovat hned několik důležitých podmínek – měly by se dát uchopit tak, abychom se nespálili a také, aby nám hrnec nevyklouzl. Musejí proto být tvarově dokonalé, lehce uchopitelné, ne příliš malé. Dále je důležité, abychom je mohli mýt v myčce a aby snesly teploty v troubách. Jedním z možných řešení jsou už zmíněná odnímatelná držadla. Důležitý je způsob jejich připevnění – kamenem úrazu u starších smaltovaných hrnců byly například někdy ne právě nejkvalitněji přišroubovaná bakelitová ucha hrnců a bakelitové úchytky pokliček.

U některého nerezového nádobí je tento problém vyřešen jednoduše – veškeré úchytky jsou rovněž nerezové. Je to hygienické, protože nikde nejsou žádné spáry, ovšem na uchopení hrnce potřebujeme chňapku.

-ag-

Komentáře

Načítám komentáře...

  • Kuchyně
  • Autor:
  • Vydáno:

Doporučujeme

Hledáte spolehlivou firmu na kuchyňskou linku?

Zadejte si poptávku v kategoriích: kuchyňská linka,kuchyně,pece.
Najdeme Vám ověřené firmy a řemeslníky s referencemi od zákazníků jako například: Kuchyňská linka na míru, Kuchyňská linka a schodiště, Kuchyňská linka.