Moderní varné plynové desky nabízejí komfort

Moderní varné plynové desky nabízejí komfort

Při stále převládajícím vaření na plynu v našich kuchyní se leckdo vůbec nezříká plynových varných desek, když vyměňuje starý sporák . Jedním z důvodů může třeba být, že ačkoliv jsme spokojeni s vařením na plynu, které nám zcela vyhovuje, v plynové troubě sporáku nic pořádně neupečeme. Rozhodneme se proto pro troubu...

Při stále převládajícím vaření na plynu v našich kuchyní se leckdo vůbec nezříká plynových varných desek, když vyměňuje starý sporák . Jedním z důvodů může třeba být, že ačkoliv jsme spokojeni s vařením na plynu, které nám zcela vyhovuje, v plynové troubě sporáku nic pořádně neupečeme. Rozhodneme se proto pro troubu novou, elektrickou. A tak se plynové hořáky musí od trouby oddělit. Varné desky dneška disponují vyspělou technikou, jednoduchostí ovládání, kvalitními materiály a snadnou údržbou. V obchodě také už na první pohled vidíme, že varné plynové desky prodělaly poměrně velký vývoj, také jejich výběr je dost široký. Přitom elektronické zapalování je jen první samozřejmostí.

Ovládací prvky na správném místě
První, co nás může upoutat na některých varných deskách, jsou knoflíky umístěné trochu nezvykle shora, přímo na pravé straně vedle hořáků. Jindy jsou umístěny i na boční straně desky a je na nás, co si vybereme. Co komu totiž vyhovuje, je individuální. Přes knoflíky umístěné po straně budeme ale přenášet veškeré nádoby na odkladní plochu, také budou o mnoho víc vystaveny stříkajícímu omastku. Proto je dobré vyzkoušet si všechno již v obchodě, otevírání a zavírání plynu je totiž činnost vysoce zautomatizovaná a jako taková by měla být také dokonale pohodlná.

Kvalita a design hořáků
Hořáky jsou často příliš malé nebo naopak příliš velké na velikost našich hrnců, a tak teplo často bez efektu uniká po straně. Některé hořáky jsou nyní proto mnohem větší, a jsou navíc dvojité i trojité (jsou to tři soustředěné kruhy plynových trysek), takže se úniku tepla dobře zabrání. Hořáky jsou převážně litinové, co nejdokonalejšího tvaru, který udrží nádoby v rovnováze a zajistí jim při vaření stabilitu.

Při vaření na plynu - bezpečnost na prvním místě
Nezbytností je při výběru bezpečnostní pojistka proti nežádoucímu úniku plynu; ten se ihned uzavře například při přetečení vody z hrnce. Další zabezpečení představuje dvojí pohyb při otevírání plynu – nejprve stisknutí knoflíku, potom otočení; v tom okamžiku se teprve přívod plynu otevírá. Donedávna jsem se domnívala, že je to dokonalé, pak jsem se ale přesvědčila, že ani pro dvouleté dítě není vůbec nepřekonatelným problémem něco stisknou a pak tím otočit – plyn v kuchyni byl několikrát otevřený. Proto máme-li malé děti, vyhraďme si trochu času a nechme si předvést veškeré možné dostupné kombinace bezpečnostních pojistek – kdy se například knoflík vysune na doraz a otočí…

Jak si nové desky poradily s letitými problémy
Tvarované a profilované knoflíky s drážkami se špatně čistily, zabrat jim dávala hlavně mastnota, o kterou kolem vaření není nouze. Řešením je hladký povrch knoflíků, bez zářezů a kvalitní neporézní materiál.

Velké hořáky ničí u stěny okraj desky, případně vedlejší pracovní a odkladní plochy. Řešení? Hořáky jsou umístěny vpředu, ještě lepší je ale nejsilnější hořák umístěný uprostřed. Ten právě může být třítryskový, případně oválný. V takovém případě je ale varná deska trochu jinak řešená, než jsme zvyklí. Šíře desek už není jednotná. Desky nejsou široké jen 60 cm, ale najdeme zúžené 50 cm, ale naopak i 70, 80 i 90 centimetrů široké. Ty mohou mít pět i šest hořáků – nejsilnější z nich se právě dobře umístí uprostřed, takže omastek necáká a horko neničí okolní plochy. V obchodech nám určitě v širším provedení předvedou také varné plynové desky kombinované s kontaktním grilem.

Snadná údržba je samozřejmostí
Pokud jde o snadnější údržbu, tu vždy uvítáme. Chceme zejména, aby se plocha pod hořáky dala dokonale a rychle vyčistit a přitom se nepoškozovala, nepoškrábala. Vedle známého smaltu si dnes můžeme vybrat i jiné povrchy varné desky. Pod hořáky můžeme mít nerezovou desku, nebo sklokeramickou i skleněnou plochu. Způsob údržby si dáme předem vysvětlit – zejména jaké přípravky jsou na ten který povrch nejlepší. Možná že zjistíme, že starý dobrý smalt se nakonec udržuje nejlépe.

-ag-

Komentáře

Načítám komentáře...

  • Kuchyně
  • Autor:
  • Vydáno:

Doporučujeme

Hledáte spolehlivou firmu na kuchyňskou linku?

Zadejte si poptávku v kategoriích: kuchyňská linka,kuchyně,plyn.
Najdeme Vám ověřené firmy a řemeslníky s referencemi od zákazníků jako například: návrh a výroba kuchyňské linky, Kuchyňská linka, Výroba kuchyňské linky.