Kuchyňská pracovní židle má několik specifik. Zaprvé při zařizování kuchyně skoro nikoho nenapadne, že by mohla existovat a koupit ji hned s kuchyňským nábytkem. Za druhé málo obchodníků napadne, že by se mohla ve větším množství prodávat. Možná je to obojí nadnesené, ale podívejme se na jednotlivá tvrzení zblízka. Budujeme-li novou kuchyni, předem se smiřujeme s vysokou investicí, srovnatelnou třeba s cenou nového auta. Vybíráme proto pečlivě každičký kousek nábytku, přemýšlíme nad každým detailem. Kdo uvažuje o provozu kuchyně komplexně, k nutnosti doplnění kuchyňské linky jednou či několika pracovními židlemi se určitě dopracuje. Kdo ale při výběru dá spíše na módnost, na to, co se mu líbí ve výlohách a časopisech, toho mohou v kuchyni brzy začít bolet nohy a teprve potom si uvědomí, že té jeho krásné nové kuchyni ještě něco chybí: chybí právě možnost při práci se pohodlně posadit, udělat si pohodlí. Když je kuchyně malá, bolí nohy z věčného postávání a absence pohybu. Ve velké kuchyni se zase můžeme nachodit pěkných pár stovek metrů, a to na poměrně tvrdém podkladu. V kuchyni jednoduše dostanou nohy při každodenním vaření zabrat, neodpočinou si, a není velký rozdíl v tom, jestli žena se ve svém zaměstnání více pohybuje nebo má zaměstnání „sedavé“. Držíme se nyní stále převažujícího modelu, kdy v kuchyni tráví valnou většinu času právě žena a to ráno, večer po práci i v sobotu a v neděli. Přičemž během víkendu je lhostejné, jestli pracuje přímo ve své kuchyni, nebo ji vymění za kuchyni na chatě či chalupě. Všechny ženy – ať už mají „v popisu práce“ převažující celodenní stání, sezení nebo chůzi – všechny potřebují v kuchyni co nejméně stát a více vzpřímeně chodit, a potom hlavně pohodlně a správně sedět při práci - sedět na vyšší židli, opírat se, střídat polohy páteře. Jaká musí správná pracovní židle být? Do kuchyně si běžně pořizujeme židle jídelní, barové, případně skládací – těch jsou kuchyňská studia a specializované obchody skutečně plné. Jak by ale měla vypadat taková židle pracovní, kterou ve vhodném výběru rozhodně nemá na skladě každý? Taková židle by rozhodně měla být především ergonomicky dokonalá a potom designově zajímavá. Záda se při sezení na ní nesmějí prohýbat ani ohýbat, bedra musí být podepřená (hledejme při rozhodování ekvivalent bederní opěrky, jak ji známe z velkých pracovních křesel). Musí být vyšší než židle jídelní, s měkkým a pružným sedákem, musí se dát snadno udržovat. Pokud židle bude pojízdná, rozhodně musí mít brzdu a nesmí být příliš široká, aby dobře projížděla i užším profilem kuchyně. Tato židle kromě mobility má ještě výhodu nastavitelné výšky, takže můžeme pracovat u pracovních ploch různých výšek, nebo ji může využívat více osob různého vzrůstu. Židle nás musí držet ve vzpřímené pozici, nesmí nás nutit příliš se při práci předklánět. Musíme ji vybrat pečlivě asi jako židli k počítači, s tím rozdílem, že u počítače celkem dlouhou dobu nehybně sedíme a pracujeme - z kuchyňské pracovní židle ale budeme nepoměrně mnohem častěji vstávat a zase do ní usedat, eventuálně s ní popojíždět po kuchyni.