Konvice vtrhly před desítkou let do našich kuchyní a kanceláří s ohromnou vehemencí. Nedočkaví se dočkali své kávy najednou úžasně rychle a varná konvice se stala jedním z neúnavných, praktických a snad úplně nepostradatelných pomocníků v domácnostech i kancelářích. Varná konvice je jeden z přístrojů, které oceníme nejvíce, až když se rozbijí. Začneme je postrádat. Uděláme tisíckrát ten podvědomý a zautomatizovaný pohyb - nalijeme do ní vodu a zapneme knoflík - a nic se neděje. Místo očekávaného tichého šumění vařící se vody konvice mlčí a maximálně svítí. Když konvici kupujeme, přijímáme její spolehlivost a rychlost s absolutní samozřejmostí a rychle si zvykneme na to, že nám voda na kávu vře skoro ihned. Proto když se něco tak spolehlivého a dokonalého rozbije, jsme úplně dezorientovaní - otráveně stavíme vodu v čajníku na plyn a čekáme nezvykle, strašně dlouho. A nakonec ranní kávu nebo čaj zhltneme v běhu. Varné konvice jsou zkrátka superrychlé, ekonomické a už pro nás skoro nepostradatelné. Při jejich koupi si povšimneme vyřešení několika zdánlivých maličkostí, které ale mají velký vliv na pohodlné zacházení s konvicí a její bezproblémový chod. Všechno vychází z promyšleného designu - brzy poznáme, jak důležitá je třeba pohodlná, masivní a do ruky dobře padnoucí rukověť. Dbát musíme také na vyřešení hrdla konvice, voda by se měla dát nalévat velmi pohodlně a přesně, bez zbytečného cákání kolem. Hrdlo je proto dobré vybrat co nejširší a vyzkoušíme také, jak je vyřešen poklop konvice – jestli se dá rychle a bez námahy otevírat a zavírat. Pozor dáme také na dokonalost usazení v podstavci – konvice má kontakt s energií na spodní straně a tak když se někdy „vyviklá“, elektrické spojení se přerušuje (čehož už jsme byli svědky i u značkového výrobku!). Konektor je proto lepší středový (uvádí se 360°), než na jedné straně, což může způsobovat nestabilitu konvice. Varná konvice musí mít dostatečně velkou světelnou kontrolku varu. Zřetelně by měla být označena také hladina vody: ukazatel množství vody musí být na konvici dobře viditelný, s lehce rozeznatelnou a přehlednou stupnicí. Ukazatel hladiny vody bývá na některých přístrojích oboustranný. Důležitá je hlavně minimální hladina vody, aby se mechanismus nepoškodil. Poškození ale u moderních přístrojů brání ještě další pojistky, ochrana je u nich až trojnásobná. Nejprve je to běžný automatický vypínač, který konvici vypne po dosažení bodu varu. Navíc mají konvice zabudovanou ochranu proti vyvaření vody do sucha a přehřátím. Konvice má také jednorázovou tepelnou pojistku. Tomu, kdo na pracovní ploše bojuje s místem a překážejí mu tam šňůry od všemožných spotřebičů, přivítá a sáhne rozhodně po varné konvici bezkabelové, síťová šňůra je většinou uložena ve spodní části přístroje. Věc, se kterou bojujeme u všech přístrojů, přicházejících do styku s vodou, je vodní kámen. Kvalitní varné konvice mívají uvnitř plochá tělesa upravená právě proti vodnímu kameni, navíc mají zabudovaný filtr, který vodní kámen zachycuje. Konvice mají ale ještě další různá vylepšení. Uvítáme jistě funkci rychlého varu nebo zvukovou signalizaci, oznamující, že var byl ukončen. Některé přístroje mají možnost „přepínání programů“, po jejich přepnutí se voda nezačne vařit, ale vypne se před dosažením bodu varu. To je praktické v případě, že často připravujeme instantní výrobky, kterých na trhu nakonec stále přibývá -polévky, nudle, káva, omáčky…. Při přípravě vody na instantní výrobky v klasické konvici tak vlastně nejdříve vodu vaříme a pak čekáme, až trochu vystydne, přitom když ji vypneme dříve, nemůžeme si ověřit, jak je horká. Proto tato funkce varné konvice stojí rovněž za povšimnutí. Pokud jde o záruční lhůty varných konvic, většinou výrobci udávají 12 měsíců. Velké konvice mají příkon kolem 2000W (litrové) až 2400W (1,2 litrové). Jinak u menších konvic příkon může být nižší než 1700 W. Výběr značek varných konvic i jejich tvarů je přepestrý, barvy se drží většinou osvědčené bílé, hnědé, černé. V poslední době ale najdeme na trhu módní pastelové a cukrátkové barvy – takže si můžeme pořídit třeba něžně žlutou nebo růžovou soupravu spotřebičů – varnou konvici, toustovač, mixér, lis na citrusy… Velikost konvice si můžeme vybrat podle toho, kolik vody většinou vaříme. Konvice jsou půllitrové, litrové a 1,2 až 1,5 litrové. Pokud váháme, lepší bude sáhnout vždy po konvici větší. Pokud ji ovšem budeme soustavně používat k přípravě jednoho šálku čaje nebo kávy, v tom případě je nejpraktičtější půllitrová. -ag-