Pokud jde o popularitu a nepostradatelnost mezi malými spotřebiči v našich domácnostech, hned za varnými konvicemi se ocitá kuchyňský robot následovaný šlehačem. Je to přirozené – nejsou to přístroje specializované na výrobu pouze jednoho jídla, které připravujeme pouze občas, ale při jejich univerzálnosti je využíváme denně nebo alespoň velmi často. Mixéry si můžeme vybírat stolní nebo ruční, přičemž každému vyhovuje něco jiného, záleží také na zvyku. Vysoce výkonné mixéry obou typů zvládají bez problémů dokonalé šlehání, hnětou těsto a sekají na drobné kousky veškeré suroviny. Ruční mixér obecně zabere méně místa, pokud je to varianta, která visí na stěně ve speciálním boxu. Na stolní mixér musíme místo najít ve skříňkách, policích, nebo ho necháme na pracovní ploše. Stolní mixér je vynikající pro přípravu nejrůznějších koktejlů, výrobu kaší, polévek, základů různých omáček a dětské stravy. Práce s ním je pohodlná v tom, že pouze zapneme knoflík, zvolíme rychlost a čekáme. Mixér je dokonale stabilní, nemusíme jako u ručního mixéru hlídat mísu, abychom ji při práci nesrazili z pracovní plochy. Stolní mixéry předních firem mají také vyvedený design a módní pastelové barvy. Jsou bezpečné – mají zabudované několikanásobné jištění. Bez víčka se nedají spustit – stejně jako tomu nakonec bylo už u jejich starších předchůdců. Po uzavření víčkem může být teprve mixér spuštěn a zvolena rychlost. Zatímco kvalitní mixér pořídíme už v ceně kolem 1300,-Kč, za robot dáme kolem 6 –7 tisíc. Vaříme-li hodně - často a pro mnoho osob, rozhodně se nám kuchyňský robot vyplatí. Rozhodneme-li se pro něj, prohlédneme si a porovnáme různé typy a posoudíme, co z těch všech zabudovaných funkcí budeme opravdu používat. Jinak budeme platit zbytečně nějaký tisíc navíc za něco, co ani nepotřebujeme. Dnešní roboty mají silné motory řízené mikroprocesory a displeje s ukazateli rychlostí, přičemž v některých případech volba rychlosti probíhá automaticky, zadává ji sám robot. Protože roboty jsou namáhány velkým tlakem a rychlostmi, ke zvýšení stability bývají proto vybaveny přísavnými nožkami. Příslušenství – krájecí a sekací kotouče, struhadla, plátkovače - je vyrobeno z vysoce kvalitní nerez oceli. Nechybí ani kotouč na výrobu hranolků, případně další speciální kotouče. Kromě krájení a drcení robot vysoce kvalitně zvládá i hnětání a šlehání – hnětací mísy jsou z kvalitního plastu, který se dá mýt v myčce, stejně jako mixérová nádoba o kapacitě většinou jednoho litru. Robot lehce zvládne zpracovat až kilogram mouky najednou - vyrobí tolik těsta, že se k němu vyplatí mít troubu s několika výsuvnými plechy, kdy se peče v několika patrech naráz. Roboty mají záruční dobu 6 až 12 měsíců. -ag-