Kdo by odolal pochoutkám připraveným na grilu! Nejlépe chutná samozřejmě na vzduchu, na zahradě nebo v zahradní restauraci, ale dopřát si grilovanou kotletu nebo klobásu si můžeme i doma a to během celého roku. Zejména když receptů na grilované pokrmy je nepřeberně a grilovat se dá opravdu ledacos - od rozličných druhů zeleniny po sýry. Do našich kuchyní si našly grily ve větší míře cestu před pár desítkami let – byly to většinou hranaté velké samostatné grily s otočným roštem. Potom se rozmohly v našich domácnostech v minulém desetiletí a dnes nás obklopují v nejrůznějších formách: jako kontaktní grily, minigrily, grily zabudované v horkovzdušných nebo mikrovlnných troubách. Elektrický gril (se sklokeramickou nebo litinovou deskou) můžeme mít ale také jako součást moderní velké varné desky široké 90 centimetrů. Gril v tom případě bývá umístěn na jedné straně desky vedle plynových hořáků. Také mikrovlnné trouby jsou už dnes vybavené nejrůznějšími druhy grilů, jejichž chod řídí elektronika. Například zapékací gril v horní části trouby je praktický, i když má o něco menší výkon než klasický gril. Do skupiny minigrilů můžeme zařadit i toustovače, kterých je na trhu pestrý výběr. Najdeme je v široké nabídce tvarů a barev, stejně jako o něco větší sendvičovače. Velmi praktická je funkce rozmrazování, kterou u některých přístrojů najdeme. U všech kontaktních grilů je velmi důležitá povrchová úprava – musí být nepřilnavá a stejně kvalitní jako u pánví na smažení. Musejí se dát jednoduše čistit a udržovat. U opékačů topinek si vždy povšimneme, jestli se z nich dají jednoduše a dokonale vysypat zbytky pečiva. Důležitá je také jejich jednoduchá a bezpečná obsluha. Ve výčtu různých typů grilů chybí ještě jeden český vynález: zmínit se musíme v této souvislosti i o remosce. I v ní totiž můžeme vedle vaření, pečení a dušení také připravovat tousty a grilovat. Pekáč s horním ohříváním - remoska - stojí jistě za zmínku. Je to originální celosvětově patentované české řešení. Remoska je zároveň pekáč i trouba – nádoba i elektrospotřebič. Pořizovací cena je poměrně nízká, spotřeba energie rovněž nízká a některé pokrmy v ní připravené jsou chuťově nepřekonatelné, navíc vždy velmi dietní. Zkrátka poměr ceny a užitných vlastností vychází velmi příznivě. Dnešní remosky už nejsou z pouhého hliníku, mají teflonový povrch, ale zachovávají si klasický, dnes už „retro“ design. Ten se mimochodem opět velice hodí do dnešních kuchyní, kde se spotřebiče i nábytek často inspiruje padesátými a šedesátými léty, tedy dobou, kdy remoska do českých kuchyní začala pronikat. Nyní po padesáti letech se zabydluje i v mnoha zemích světa. Příště se na grily podíváme podrobněji a přineseme i tipy na venkovní grilování – grilovací sezóna totiž právě začíná… -ag-