Další otázka vyvstává, kam vlastně při práci usednout, pokud nebudujeme novou kuchyni, kde už by se mělo se sezením u práce počítat, ale kupujeme si židli do kuchyně starší, ve které jsou všude plná dvířka spodních skříněk, pod která nelze židli při nejlepší vůli zasunout. Kam potom s nohama? Řešení se nabízí hned několik: provizorním řešením bude jídelní stůl na dosah pracovní linky. Dva segmenty linky můžeme také rozdělit a vzniklou mezeru překlenout pracovní deskou, která bude sloužit jako pracovní stolek. Výhodný bude také skladný kontejner; právě díky jeho mobilitě můžeme pracovat právě tam, kde potřebujeme a po práci jej bez problémů uklidíme. K práci můžeme využít také různé výsuvné nebo sklopné pracovní desky. Důležitý detail: podnožka Při sezení na pracovní židli více než na jakékoliv jiné je důležité správné držení těla, dostatečná podpora nohou a páteře. To zaručuje také správně umístěná podnožka. Nejlepší je sklopná, respektive vysunovací, na kterou si nohy umístíme přirozeně trochu před sebe. Pokud se nohy snažíme všelijak „zaháknout“ na spojnici umístěnou pod sedákem, automaticky se nám posouvá těžiště příliš kupředu a bederní páteř se tak ohýbá a namáhá. Proběhneme-li obchody vybaveni těmito základními znalostmi, určitě něco objevíme – židle celohliníkové s perforovaným sedákem a podnožkou, vysoké jakoby barové židle s malými opěrkami a sedákem koženkovým, plastovým, corianovým i měkkým čalouněným. Když se nemůžeme rozhodnout, kolik nožek u židle si vybrat, pamatujme si, že tři nožky vždy stojí stabilně. Ve stálém kontaktu s podlahou Židli musíme vybírat vždy na konkrétní podlahu, ať už ji máme nebo ji právě budujeme. Židle se k podlaze musí nejen tvarem a materiálem dokonale hodit, nesmí ji také poškodit nebo dokonce zničit. Pokud nechceme židli na kolečkách, musíme dát pozor, aby ukončení nožek nebylo špičaté a ostré, zejména pokud máme v kuchyni třeba korek. Plovoucí laminátové podlahy přenášejí tlak do svého okolí, takže jim nebezpečí poškození většinou nehrozí. Jak vybírat V obchodě se na vyhlédnutou židli na chvíli pohodlně posaďme - ne s rukama v klíně, ale trochu je pozvedněte a představte si, že třeba mícháte těsto nebo loupete brambory. Pozorujme, jak se přitom cítíme, jestli nohy a záda mají dostatečnou oporu a nezapomeňme i při sezení dbát na správné držení těla. Když si židli opravdu správně vybereme, kuchyňské práce budou hned o mnoho lehčí. -ram-