Pondělní večeře je obvykle buď ve znamení zbytků od nedělního oběda a bývá tučnější (česká tradiční kuchyně), nebo se ji naopak po víkendu snažíme odlehčit a odbudeme ji v podobě chleba s něčím. Nemusíme ale vždycky jen krájet a mazat chleby, ve srovnatelném čase totiž vykouzlíme voňavou teplou večeři, která vnese do pondělního večera mnohem lepší náladu. V letním podvečeru přijde k chuti i dobrý vinný střik, který se nakonec hodí k míse voňavých těstovin lépe než k chlebu s máslem. Inspirujeme se dnes u několika italských rychlých domácích receptů na těstoviny. Vyzkoušet můžeme několik večeří, jejichž společným rysem je lahodnost a rychlost. Veškerý vtip spočívá v kvalitních surovinách a ve správné technologii přípravy. Lehké těstoviny přijdou k chuti i několik večerů v týdnu, protože mohou mít střídavě sýrovou, česnekovou, houbovou a rajčatovou chuť. Čas maximálně ušetříme, vydáme-li se koupit pastu „expres“, uvařená bude za tři minuty. Ale i s normální dobou varu osm minut leccos stihneme. A ještě něco – chceme-li vařit po italsku, zapomeňme na kečupy – Italové by nikdy svou pastu nezneuctili průmyslově vyrobeným kečupem! OMÁČKY 1. Hotovo ihned – pouze dobře promícháme Těstoviny s parmezánem Na uvařenou pastu promíchanou s olivovým olejem nasypeme (ještě lépe nastrouháme, nestrouhaný parmezán v kuse je více ceněný) parmazán. Stejně dobře poslouží cenově přístupnější a chuťově takřka shodný sýr grana padano. Těstoviny s omáčkou pesto Do uvařené pasty přimícháme hotovou omáčku pesto. Malá sklenička nám vydrží asi na dvě večeře pro čtyři osoby. 2. Hotovo za tři minuty Pasta s česnekem Zatímco se vaří pasta express (3 minuty), dáme opatrně na silnostěnný rendlík ohřát olivový olej a do něj prolisujeme česnek. Opatrně mícháme, odtahujeme z ohně – česnek nesmí zčernat, musí být maximálně světle hnědý a křupavý – ochutnáme a podruhé to už přesně odhadneme. Nalijeme na pastu, případně dosolíme. Přidat můžeme drcenou čerstvou bazalku. Pokud těstoviny vaříme 8-9 minut, začínáme s přípravou česnekové omáčky raději, až když jsou hotové a ihned smícháme v hrnci. Alio, olio, peperoncino Začínáme stejně jako u předchozího receptu – česnek prolisujeme na rozehřátý olej, přidáme lehce osmahnout rozdrcené papričky chilli a chvíli mícháme na malém ohni. 3. Za dvacet minut hotovo Pasta melanzane Oloupaný lilek nakrájíme na kolečka a osolíme, aby pustil vodu. Na oleji smažíme cibulku, přidáme lilek (trochu vyždímaná kolečka ještě nakrájíme na drobné kousky) a přidáme vodu. Výraznější chuti dosáhneme, když do vody rozdrobíme půl nebo celou kostku bujónu. Dusíme do měkka, dobře promícháme s těstovinami. Rajčatová omáčka Potřebuje dvacet minut pomalu provařit. Chuťově převýší jakoukoliv průmyslově připravenou omáčku „na špagety“ ve skleničkách. Když omáčce věnujeme dvacet minut varu na minimálním ohni, nebudeme litovat. Začneme proto deset minut pře začátkem vaření pasty. Opět na olivový olej dáme slaboučká kolečka česneku, nespálíme je a přidáme rajčata. Výborné jsou italské čtvrtkilové konzervy – kulatá nebo podlouhlá zavařená rajčata bez slupky přidáme i s nálevem, nebo jej podle potřeby doléváme při dušení. Dusíme se sušenou nebo čerstvou bazalkou. Omáčka musí být hladká, dobře provařená, v takovém případě krásně voní a má velmi jemnou chuť. Místo konzervy můžeme použít čerstvá nebo mražená rajčata. -ag-