Od jara do podzimu jsme si zvykli grilovat na vzduchu – v zahradách, v kempech, u moře, i v domácích skromnějších podmínkách jako třeba na terase nebo na balkóně. Mnohá tahle místa se v pravé poledne, ale hlavně v podvečer a i později v noci rozvoní všemožnými vůněmi opékaných a grilovaných lahůdek. Už dlouho před grilovací sezónou prozkoumáváme obchody a vyhlížíme si větší a výkonnější a dokonalejší grily a grilovací náčiní, které by se nám mohlo hodit. Ke grilování potřebujeme několik základních pomůcek, tak, abychom mohli vychutnávat nejen výsledné lahůdky, ale aby nám byla příjemná i práce, proces grilování. K tomu je zapotřebí, aby se bez problémů udržovala stálá vhodná teplota, aby grilování bylo také bezpečné a zbytečně jsme se třeba nepopálili, aby se grilované pochoutky daly rychle obracet a vyjímat z grilu a ihned začerstva se dostávaly k nedočkavým strávníkům. K roztápění a udržování teploty (nejen u grilu, ale je praktický také u táboráku, otevřeného ohně) potřebujeme různé dmychače a rozdmychávače, tedy měchy na rozdmychávání žhavého uhlí, které nám při práci s ohněm notně ulehčí život. V obchodech najdeme praktické vícedílné soupravy ke grilování, skládající se většinou z dlouhé vidličky, kleští, obracečky, štětečku na potírání grilovaných pokrmů a různých nožů. To vše na dlouhých rukojetích jednotně zakončených dřevěnými nebo plastovými držátky. Pořídit bychom si mohli také grilovací mřížky – použijeme je, až budeme grilovat drobnější kousky masa, které by jinak propadávalo z grilu dolů. Mřížka se vyplatí také v případě grilování křehkých pokrmů, jako například ryb. Jiné grilovací mřížky jsou oboustranné – maso se do nich položí a zeshora mřížkou i přiklopí – tak grilujeme například steaky. Při grilování se neobejdeme také bez pořádných chňapek, které můžeme koupit i v ohnivzdorné úpravě. Pokud nechceme na zahradu nést porcelánové nádobí, můžeme si vybrat v obchodech ze široké nabídky papírového a plastového nádobí. Praktické budou hluboké a mělké talíře, misky všech velikostí, plastové příbory. Vybírat můžeme také z mnoha barev a různých více či méně vkusných dekorů, které mají tu výhodu, že se dají přizpůsobit charakteru stolování. Na běžnou rodinnou večeři v zahradě tak mohou být jednoduché bílé, na zahradní slavnost můžeme zvolit jemně pastelové, na uvolněnější akci jako třeba oslavu narozenin může být nádobí nápadněji a ostře pestrobarevné. V tom případě se dá doplnit i stejnobarevnými ubrousky, papírovými ubrusy, girlandami, konfetami…. Jiné to je s plastem a papírem v případě nápojů – pivo nám může chutnat z papírových půllitrů, ale v případě vína by byl hřích lít ho do neprůhledných nádob, v tomto případě zůstaneme raději u skla. Zvolíme však přijatelný kompromis – zejména pokud není kam skleničky opravdu bezpečně položit – nepřineseme si do zahrady ty nejtenčí skleničky na vysokých nožkách, ale stabilní sklenky. Nealkoholické nápoje je ideální nalévat do módních plastových setů duhových barev – džus může být připraven ve velké konvici, a každý si nalévá do různobarevných kalíšků. Stejně tak vděčné, praktické a hezké budou barevné vysoké plastové poháry na zmrzlinu. -ag-