Kávu máme většinou spojenou s chladnějším ročním obdobím, vnímáme ji tak trochu jako nápoj pro zahřátí. Nemusí to být ale vždycky pravda – také právě nyní v horkém létě můžeme využít její blahodárný osvěžující vliv, který se posílí, když ji připravíme trochu jinak, než jsme zvyklí – po letním způsobu. Jižní národy vědí, že organismus posílí a ochladí v zásadě nápoj chladnější, který teplotně koresponduje s teplotou těla. Organismus tak nemusí vydávat teplo na ohřátí ledových nápojů a paradoxně se lépe ochladí nápojem teplejším. Náš zvyk pít v parnu ledové nápoje není příliš rozumný. Nápoje na horkém jihu tak mají dva úkoly: zaprvé v horku občerstvit tělo a potom je také ochladit. Obojí současně zvládají chladné či přímo ledové typy kávy. Nebo kombinace malinké horké silné kávy a obrovská sklenice minerálky. Protože mnoho z nás míří často na dovolenou do Itálie, postupně se seznamujeme i s tamními typickými přípravami kávy, samozřejmě překapávané. Naše káva s lógrem („káva s blátem“, jak o našem turkovi říkají někteří cizinci) se na jejich nápojovém lístku nevyskytuje. Zopakujme si, co se vlastně pod jednotlivými názvy skrývá. Během léta v Itálii se můžeme ponejvíce setkat s café latte (káva s mlékem podávaná ve vysoké sklenici) café macchiato (v doslovném překladu skrvnitá káva – káva v moka šálku, do které je přilité mléko, které vytvoří na povrchu hnědo-bílou mozaiku). Často vám bude nabídnuto také café corretto, tedy káva vylepšená grappou či jiným alkoholem. Někdo zůstává po celé léto u chlazeného mixovaného nápoje frappé, což je osvěžující kombinace silné kávy, dobrého mléka a drceného ledu. Můžeme říci, že s kávou na dovolené v Itálii zkrátka začínáme den, pijeme ji během siesty v časném horkém odpoledni i s ní zapíjíme pozdní opulentní večeři. I doma můžeme ochutnat postupně všechny druhy, připravit si můžeme různé variace, i pořádné našlehané neošizené cappuccino. Budeme potřebovat kvalitní čerstvě mletou kávu, zahuštěné mléko, drcený led, kávovar s dobrým filtrem. Důležitým pomocníkem bude také šejkr. Připravíme si moka šálky (podložené papírovými kulatými ubrousky na podšálku) a vysoké sklenice ze silného skla. Pokud máme džezvu, rozhodně si připravíme také „greek coffee“, silnou a sladkou řeckou kávu, která se několikrát nechává v džezvě přejít varem. -ag-