Když si po ránu naléváme svůj obligátní šálek čaje, netušíme, že tohle lidé dělají už možná skoro pět tisíc let. Čajů je ovšem nepřeberné množství, mnohé z nich vykazují léčivé účinky, některé osvěžují, jiné uklidňují. Pravý čaj z čajovníku je ovšem jen jeden, i když v početných odrůdách. Odedávna vzácný a vysoce ceněný, předepisovaný na skoro veškeré neduhy, v průběhu staletí důležitý exportní i importní artikl a významná součást státních příjmů mnoha zemí. Počátky pití čaje Historie pěstování čajovníku a pití čaje je předlouhá a počátky nejsou písemně podložené, ale opředené bájemi. Novější výzkumy uvádějí jako pravlast čaje Barmu, obecně je však považována za kolébku čajové kultury Čína, odkud také pocházejí první písemné zmínky o čaji. Podle nich byl čaj objeven už před 4700 lety. První písemný doklad o čaji je z roku 350 n. l. Do Evropy se čaj dostává z pro cizince uzavřené Číny a Japonska až o 1300 let později od tohoto data – kolem roku 1600. V Evropě se vytříbily zejména anglická a ruská čajová kultura. Slavný je ruský čaj se zavařeninou a samozřejmě samovar, svérázný přístroj na vaření čaje, který nesmí chybět prostě nikde - doma, v restauraci, ani třeba ve vlaku – tam všude se pije velké množství čaje. Z anglických zvyků je zase pojmem čaj o páté, ale to rozhodně není první čaj, který do sebe přes den Angličan „nalije“. S prvním šálkem začíná časně ráno ještě dlouho před snídaní a pak plynule pokračuje během celého dne. Co je pro Rusy čaj se zavařeninou, je pro Angličana čaj s mlékem – jejich neodmyslitelná složka čaje. A právě příprava čaje s mlékem podléhá jednomu – pro nás směšnému - pravidlu. Jsme-li opravdu „na úrovni“ se totiž pozná podle toho, že si lijeme čaj do mléka, mléko do čaje si lijí jen nekulturní lidé. Čajová kultura zahrnuje nejen přesné zvyky pití čaje, ale také používané nádobí. Na Východě se pije čaj z nízkých misek, které si jako součást čajového servisu můžeme dnes i u nás zakoupit v každém asijském obchodě nebo obchodě čajem. Během posledních deseti let se velice rozmohly čajovny, jev, který jsme v našich městech ještě před nějakými deseti lety skoro neviděli. Tam se můžeme inspirovat a i ve své kuchyni si pak můžeme vytvořit příjemné chvilky s čajem, pečlivě připraveným v pěkném nádobí. Připravit si aromatický šálek… Nechejme stranou východní čajové obřady, které jsou celým vědou, a nedají se rozhodně naučit na počkání. Podívejme se, jak si připravit dobrý čaj v našich domácích podmínkách. Prvním pravidlem přípravy dobrého čaje je dobře nahřátá konvice. Druhou podmínkou je kvalitní odrůda sypaného čaje a tím třetím, co ovlivní chuť nápoje, je voda, ani moc tvrdá, ani měkká. Do konvice na chvíli nalijeme vroucí vodu, porcelán musí být horký a držet teplo. Do vyhřáté konvice nasypeme odměřené množství čaje – je to asi čajová lžička lístků na osobu. V tomto prostředí se čajové lístky mírně rozvinou a když je pak přelijeme vroucí vodou, neohřívá se už dále konvice, ale veškeré teplo se spotřebuje na rychlé spaření čaje. Doba louhování se liší podle odrůdy, obecně to je od tří do pěti minut, déle louhovaný čaj paradoxně neosvěžuje, ale uspává. Navíc je příliš hořký nadměrným vylouhováním taninu. Po vylouhování nalijeme celý obsah konvice do šálků nebo misek, eventuální zbytek čaje také nenecháváme v konvici dlouho. Používáme konvice se zabudovaným sítkem, případně lijeme čaj do šálků přes cedníček – nejlépe bambusový – koupit jej můžeme také v obchodech s čajem. Chuť silného čaje zjemňuje cukr, mléko nebo obojí. Z čeho čaj nejlépe chutná? Pokud jde o keramiku a porcelán, dá se říci, že čaji sluší všechno kromě otlučeného čtvrtlitrového hrnku náhodně vytaženého z kredence. Vhodný je jemný čajový porcelán i hrubá rustikální keramika. Čajové konvice je kapitola sama pro sebe, někdo jich má více a používá pak na každý druh čaje konvici jinou. Čajová konvice má svůj specifický tvar. Zatímco konvice na kávu klasického tvaru je vyšší, dole baňatější a nahoru se zužující s malou hubkou, konvice čajová bývá nižší, mívá širokou základnu a skoro úplně kulovitý tvar; čaj se z ní nalévá dloubou nálevkou. Svým tvarem dobře udržuje teplotu. Čínské konvice jsou hodně nízké a jejich ouško často tvoří bambus. I misky jsou nižší a drobnější než čajové šálky vyrobené v Evropě. Holandské servisy, slavný míšeňský porcelán nebo náš cibulák – každý z nich se dopracoval ke svérázným dekorům, často inspirovaným právě Čínou, ale často i domácími reáliemi, tak můžeme při pití čaje například obdivovat holandské krajinky. -ag-