Uprostřed letního odpoledne nebo navečer přijde k chuti šálek osvěžujícího čaje; a budeme-li jej servírovat na čerstvém vzduchu, zážitek bude o to dokonalejší. Stolek na čaj o páté Co na takovém stole pro odpolední pohoštění nesmí chybět? Čajový servis, nebo pro stolování v uvolněné atmosféře čajová konvice plus různé šálky, talířek na plátky citronu, malý ruční lis na citron, konvička na mléko. Ubrousky, lžičky na míchání, misky se sušenkami, talířky se zákusky. Rozhodně by neměly chybět čerstvé květiny. Hostům přiléváme z konvičky hotový pečlivě připravený čaj, papírové čajové sáčky jsou v tomto případě samozřejmě tabu. Je vhodné obvykle připravit čaje dva – pro konzervativnější hosty čistý černý, pro labužníky něco výjimečnějšího - třeba bílý indický kořeněný čaj s mlékem. Nic nezkazíme také čajem jasmínovým, i earl grey (čaj s bergamotovou silicí) je k malému pohoštění vhodný. Čaje ovšem musíme podávat čerstvé, takže dáme hostům nejprve vybrat z naší nabídky a podle jejich přání teprve čaje připravíme. Pokud by si někdo přál čaj mátový, nejlepší bude z máty čerstvě utržené a připravený v konvici z varného skla – bude to navíc vypadat velmi efektně. Co chutná k čaji? Zatímco káva vyžaduje k zakousnutí sladké zákusky, sachr dort a kombinaci s kakaem a čokoládou, k čaji se všeobecně hodí spíše pečivo slané – různé tyčinky, preclíčky, jemné kořeněné sušenky. Známý výraz „čajové pečivo“ značí drobné sladké pečivo, vhodné spíše ke kávě. Ale i s dobrým silným a ne příliš aromatickým čajem se bude dobře doplňovat. Je ovšem rozdíl, jestli máme čaj ovocný, černý, bergamotový, nebo trpčí jasmínový. Pečivo nesmí přebíjet jeho chuť, nejlépe je každou kombinaci předem vyzkoušet, než ji nabídneme hostům. Dobrý čaj podmiňuje i kvalitní mléko Mléko do čaje musí být absolutně čerstvé, rozhodně nepoužijeme krabici trvanlivého mléka, která otevřená stojí den dva v chladničce a stačila z ní přijmout všechny pachy. Mléko by mělo být nejméně polotučné – odstředěné mléko rozhodně nevytvoří s čajem požadovanou jemnou a plnou chuť. Mléko máme na stole v malé konvičce, kterou podle potřeby doléváme; v žádném případě nenabízíme hostům plechovku kondenzovaného mléka ani malé jednorázové porce zahuštěného mléka v plastu. Dětská čajová hostina V létě je nutné hodně pít a to platí hlavně pro děti, které se v zápalu hry často napít zapomenou. Mnohem lepší než je obložit dvoulitrovými plastovými lahvemi se sladkými limonádami, je připravit jim velký džbán čaje. Ale černý čaj není také pro ně ideální, nejlepší bude jim čaje prostřídat. Vhodný je například jihoafrický čaj rooibos, který neobsahují kofein. Dováží se v mnoha ochucených variantách – sáčkovaný i sypaný. Dětem nejvíce chutná rooibos s citronovým senem a pomerančovou kůrou, který krásně voní a chutná po pomerančích a mandarinkách. Má tak jemnou a výraznou chuť, že ho děti nechtějí přislazovat, pokud už ovšem nejsou na sladkých nápojích závislé. Stejně výtečný je i sáčkovaný rooibos s vanilkou. Pro změnu můžeme připravit také studený lipový čaj s medem, nebo čaj šípkový. Dětem vždy čaj naservírujeme s plnou parádou – do obřího plastového džbánu, s mnoha barevnými kalíšky, slámkami na pití, veselými ubrousky a sušenkami. Na ovocné čaje jsou vhodné také vysoké silnostěnné sklenice nebo varné tónované sklenky na nízké nožce s ouškem. -ag-