Příprava letní večeře na grilu

Příprava letní večeře na grilu

Ještě jednou se vrátíme na zahradu k pochoutkám na grilu. Dnes se budeme věnovat přípravě všech náležitostí – podíváme se, co všechno vlastně k takové večeři na zahradě potřebujeme a jak to tam co nejefektivněji přenést. Víme už, že na grilování je nejlepší najít místo v závětří, abychom během přípravy jídel a...

Ještě jednou se vrátíme na zahradu k pochoutkám na grilu. Dnes se budeme věnovat přípravě všech náležitostí – podíváme se, co všechno vlastně k takové večeři na zahradě potřebujeme a jak to tam co nejefektivněji přenést.

Víme už, že na grilování je nejlepší najít místo v závětří, abychom během přípravy jídel a konzumace nepolykali kouř a také mimo přímou sluneční výheň. Pokud právě na takovém místě nemáme zřízenou letní kuchyni, kde po celé léto máme všechno od talířů po koření, potom vhodné místo na gril a stůl v zahradě můžeme podle potřeb měnit. Ovšem před každým grilováním tam musíme také odnést spoustu věcí, a není jich málo – jedny ruce na to nestačí. Možná proto přijde vhod trocha rekapitulace a pár tipů, jak si práci usnadnit a neběhat pro každou maličkost domů.

Co všechno budeme potřebovat
Co všechno potřebujeme do zahrady přenést z kuchyně: zaprvé samotný gril, pokud není v zahradě zabudovaný. Grilovací náčiní – vidlice, rošty, nože, chňapky, mašlovačky, měch na rozdmychávání ohně. Chléb, omáčky, kečupy, koření k dochucování. Pečivo, mísy se saláty, nápoje. Nádobí – mísy a misky, talíře – to vše podle počtu chodů a strávníků. Nejlepší jsou co nejhlubší plastové mísy a sada papírových nebo plastových talířů několika velikostí. Dále ubrusy a dostatek papírových ubrousků.

Sklo nebo plast na nápoje – kelímky na pivo, menší na nealko, malé kalíšky na kávu a skleničky na víno. A potom samozřejmě to, co budeme grilovat – většinou masa, ryby, sýry v několika mísách a naložené v marinádách. K tomu koření a omáčky potřebné k potírání během grilování. A ještě další věci podle individuálních potřeb a zvoleného jídelníčku…

V čem to všechno odnést?
Před začátkem grilovací sezóny je nejlepší přichystat si praktickou soustavu košů, táců a přepravek. Dobré jsou piknikové košíky s odklapovacím půleným víkem. Ty můžeme mít ve dvou až třech velikostech a naskládat do nich opravdu všechno. Využít je můžeme i k výletům s hodováním v přírodě, ať už pěším nebo motoristickým. Praktické jsou také koše uvnitř dělené a rozhodně se v obchodech poohlédněme po hlubších tácech rozdělené na přihrádky. Na nich můžeme do zahrady najednou odnést pečivo, příbory, dochucovadla, skleničky. Tác pak stojí celou dobu na stole a každý si z něj jenom průběžně bere, co potřebuje.

Nápoje
Vedle výběru nápojů je při zahradní hostině dále důležité i udržování jejich správné teploty a také výběr vhodných sklenic a kelímků. V zahradě je menší komfort než doma, takže volíme kelímky a sklenky širší, stabilní a nabídneme jich více – sem tam se přece jen něco vylije. Pro pohodlí hostů nezapomeneme také na odkládací stolečky na chvilkové položení sklenek. Nejjednodušší bude manipulace s nealkoholickými nápoji v plastových lahvích. Pivo je zase rozhodně nejlepší donášet v kameninových džbánech přímo od výčepu, pokud je hospůdka blízko. Jinak vychlazené lahve můžeme přenášet v přepravkách s uchem. Lahve s vínem otevřeme až na místě, průběžně jen dbáme na správnou teplotu. Dobře nám mohou pomoci praktické pásky nebo kroužky, které se přiloží na láhev a na tmavém podkladu se objeví číslo s aktuální teplotou vína, (jsou to obdoby pásků-teploměrů na čelo k měření lidské teploty).

V horkém dni i večeru je důležité chlazení
Z toho všeho je zřejmé, že v zahradě se neobejdeme také bez chlazení, minimálně nápoje a saláty musíme udržovat na příslušné teplotě. Případně i dezerty, pro ty ale stačí zajít domů do chladničky závěrem hostiny.

Vyplatí se koš na led, do kterého se staví láhev se šumivým vínem. Suroviny také můžeme chvíli udržovat v jednoduchých plochých termotaškách, ve kterých si ze supermarketu odnášíme velká balení zmrzliny. Ještě lépe poslouží cestovní chladnička – termokabela o různém objemu. Její vnitřek se chladí malými vloženými sáčky s chladicím médiem, které se dají zmrazit do mrazničky a pak se jenom vyměňují.

Aby byl na stole stále pořádek
Nezapomeneme také na špinavé nádobí, kterého při větším počtu strávníků bude brzy až dost. Připravíme a vhodně vedle stolu nebo na odkladní stoleček umístíme nádobu na špinavé talíře či tácky, použité sklo či kelímky a příbory. Na odkladní stolek nebo i přímo na velký jídelní stůl můžeme postavit jeden či dva stolní odpadkové plastové minikošíky na drobné věci - ubrousky, zátky a podobně. Postačí košíčky 15-20 centimetrů vysoké, s odklápěcím víčkem. Jsou lehčí a hygieničtější a vůbec praktičtější než například neskladné popelníky.

-ag-

Komentáře

Načítám komentáře...

  • Kuchyně
  • Autor:
  • Vydáno:

Doporučujeme

Hledáte spolehlivou firmu na rekonstrukci kuchyně?

Zadejte si poptávku v kategoriích: rekonstrukce kuchyně,kuchyně.
Najdeme Vám ověřené firmy a řemeslníky s referencemi od zákazníků jako například: Obložení kachliček, Skleněný obklad na záda kuchyně, návrh a výroba kuchyňské linky.