Mraznička se v létě zaplňuje

Mraznička se v létě zaplňuje

Úroda ze zahrádek se nám postupně stěhuje do mrazniček. Jak si počínat, aby se nám do ní co nejvíce vešlo, abychom zmrazované potraviny ukládali do mrazničky efektivně a rychle je zase v záplavě zmrazených balíčků nacházeli? Většinou máme v kuchyni kombinaci chladnička-mraznička a velikost mrazničky si vybíráme podle...

Úroda ze zahrádek se nám postupně stěhuje do mrazniček. Jak si počínat, aby se nám do ní co nejvíce vešlo, abychom zmrazované potraviny ukládali do mrazničky efektivně a rychle je zase v záplavě zmrazených balíčků nacházeli?

Většinou máme v kuchyni kombinaci chladnička-mraznička a velikost mrazničky si vybíráme podle toho, kolik mrazených potravin průběžně skladujeme. Když máme velkou zahradu a z ní bohatou úrodu, vyplatí se navíc i truhlicový mrazák nebo vysoká zásuvková mraznička. Podívat bychom se při nákupu měli po funkci low frost, kdy se námraza tvoří až o 80% méně a tak se mrazák či mraznička, i když má automatické odmrazování, odmrazuje mnohem méně často.

O zmrazených potravinách musíme mít průběžně přehled
Každá zmrazená potravina musí být označená, musí být zřejmé, do kdy ji máme spotřebovat. Nejdříve ji ovšem musíme v poměrně velkém prostoru mrazničky, mezi ostatními pokrmy najít. Každá zásuvka by v ideálním případě měla sloužit k ukládání jednotlivých druhů jídla. Největší chlad panuje v nejspodnější zásuvce, tam většinou dáváme maso, ryby. Nad ní může být například veškerá zelenina, mražené byliny a ovoce, v jiné zásuvce zase hotové pokrmy, ať už doma připravené nebo koupené. Horní zásuvka může sloužit například k uchovávání mraženého pečiva.

Praktické jsou průhledné zásuvky, do kterých je vidět a hned při otevření dveří mrazničky máme alespoň orientační přehled, kde se co nachází. Důležitější jsou ale na jednotlivých zásuvkách v drážkách vložené vyměnitelné plastové nebo papírové kartičky s údaji, jaké druhy potravin ta která zásuvka obsahuje.

V čem mrazíme – nejvhodnější obaly a materiály
Vedle průmyslově zmrazených potravin, které kupujeme a vkládáme do mrazničky v originálních obalech, zmrazujeme i doma připravené hotové pokrmy, dále sladké i slané pečivo, ovoce, maso, zeleninu ve všech možných úpravách.

Před sklízením jednotlivých druhů ovoce nebo zeleniny si musíme ujasnit, kolik toho chceme mrazit a jak – jestli ovoce vcelku nebo nakrájené, na jak drobné kusy, případně dále upravené na pyré, protlaky. Podle toho si předem připravíme dostatečné množství vhodných obalů – kelímky, dózy, sáčky, misky. Švestky, slívy a sušší ovoce můžeme mrazit v sáčcích, drobnější ovoce a hlavně takové, které při zamrazování a pak i pro rozmrazování pouští šťávu, dáváme do pevných menších krabiček. Neplníme až nahoru, pod víčkem by měl být asi 1 cm místa.

Pokud jde o dokonalé využití prostoru mrazničky, nejpraktičtější jsou ploché plastové krabičky s čtvercovou nebo obdélníkovou základnou. Výborně se naskládají vedle sebe i jedna na druhou a v mrazničce nezbývá zbytečně volný prostor.

Z materiálů vybíráme ty, které nepropouštějí vlhkost, páru, ale ani tuky. Musí být hygienické, vhodné pro styk s potravinami, nesmějí zapáchat ani být křehké a lámat se v mrazu. Může to být alobal - buď jako fólie, nebo aluminiové vaničky. Polystyrénové vaničky naproti tomu v mrazu snadno křehnou a lámou se.
Plastové kelímky jsou vhodné, stejně jako dózy z PVC. Polyetylénové i mikroténové sáčky mají v mrazničce univerzální použití. Do mrazničky můžeme použít veškeré plastové misky s víčkem, které normálně používáme na ohřívání v mikrovlnné troubě. Pouze však plastové; varná keramika ani sklo nejsou ke zmrazování vhodné. Veškeré obaly musí mít dobře těsnící víčka, nebo se musejí dát uzavřít například fólií s gumičkou.

-ag-

Komentáře

Načítám komentáře...

  • Kuchyně
  • Autor:
  • Vydáno:

Doporučujeme

Hledáte osvědčenou firmu na rekonstrukci?

Zadejte si poptávku v kategoriích: rekonstrukce,kuchyně,mraznička.
Najdeme Vám ověřené firmy a řemeslníky s referencemi od zákazníků jako například: Rekonstrukce kanceláře/ateliéru, Kompletní rekonstrukce bytové jednotky.4+1, Koupelna.