Zásady správného zmrazování potravin

Zásady správného zmrazování potravin

Ať už se chystáme mrazit jakoukoliv potravinu, ale zejména maso, nejdříve si rozmyslíme, jak velké porce budeme mrazit. Pokud budou zbytečně velké, je to vyložené plýtvání, protože jednou rozmražené jídlo se už znovu mrazit nesmí (což je u mrazených potravin pravidlo číslo 1, které můžeme číst na každém obalu...

Ať už se chystáme mrazit jakoukoliv potravinu, ale zejména maso, nejdříve si rozmyslíme, jak velké porce budeme mrazit. Pokud budou zbytečně velké, je to vyložené plýtvání, protože jednou rozmražené jídlo se už znovu mrazit nesmí (což je u mrazených potravin pravidlo číslo 1, které můžeme číst na každém obalu koupeného zmrazeného pokrmu). A necháme-li rozmraženou potravinu potom stát, a to třeba i v chladničce, poměrně rychle podléhá zkáze. Proto je lepší dělat v zásadě porce menší. Když například balíme kotlety, připravme si balíčky po dvou a třech kusech, popřípadě balíme i samostatné jednotlivé kotlety. V případě potřeby se porce dají zkombinovat a rozmrazit tak přesný počet, který potřebujeme. Je to jednodušší, než jednotlivé kotlety vysekávat z obrovského k sobě přimraženého kusu masa. Stejně tak se dají zkombinovat třeba dva menší balíčky masa na guláš.

Máme-li připravené vhodné obaly a rozmyšlenu velikost a počet porcí, vkládáme potraviny do obalů. Neděláme to samozřejmě nemytýma rukama a také veškeré obaly musí být dokonale čisté; nejlépe vypařené, nebo propláchnuté octovou vodou.

Zbytečně nemrazíme s jídlem i vzduch
Také uzavírání obalů je velice důležité: Krabičky s pevnými a dobře padnoucími víčky po naplnění dobře zaklapneme, používáme-li plastové krabičky třeba od másla, přilepíme víčko ke krabičce ještě izolepou. U igelitových sáčků je nejlepším řešením uzavírání svařovačka a přístroj na vytvoření vakua v sáčku. Pokud je nemáme, dají se okraje sáčků uzavřít i přežehlením okraje sáčku žehličkou přes silnější papír. Vzduch se snažíme před uzavřením co nejvíce vytlačit, nejlépe to jde slámkou na pití. Neprodyšné uzavření se vyplatí, vzduch v obalech potraviny v mrazničce totiž vždycky vysušuje, navíc brání správnému a rychlému zmrazení. Příhodné plastové kelímky můžeme použít, i když nemají víčka – uzavřít je můžeme alobalem nebo mikrofólií, které dobře ke kelímku přitlačíme a zafixujeme ještě gumičkou nebo opět izolepou.

Při hledání v mrazničce může pak častým překládáním špatně uzavřených balíčků dojít k jejich pootevření nebo protržení - zejména mikrotenových obalů. Potraviny v nich pak lehce přijímají pachy okolí, ztrácejí chuť a navíc se vysušují. To platí hlavně pro maso. Proto je dobré mít o umístění potravin přehled a také věnovat péči také jejich důkladnému zabalení před mrazením.

Základ pohodlí – čitelné označení
Potraviny tedy máme naporcované a zabalené a zbývá je před vložením do mrazničky pečlivě označit. Použijeme samolepky a to vždy spíše větší než menší. Obaly se při manipulaci s potravinami snažíme udržet suché – na vlhkých by nedržela fixační lepicí páska, ani nálepky s údaji. Vyzkoušíme tužku nebo fixu, která bude na zvoleném podkladu dobře vidět a u které si ověříme, že se v případném vlhku nerozmaže a že údaje zůstanou stále čitelné. Není nic nepříjemnějšího, než potom stát u otevřené mrazničky a luštit nečitelné nápisy, případně hmatem odhadovat, co který orosený balíček obsahuje.
Na samolepku napíšeme obsah a počet kusů, popřípadě hmotnost (např. „4 kuřecí řízky“, nebo „kousky na guláš 200g“), datum zmrazení a datum spotřeby.

O době skladovatelnosti jednotlivých mrazených potravin se přesvědčíme z brožury, která bývá přiložená k mrazničce, případně se řídíme symboly přímo uvnitř mrazničky.

-ag-

Komentáře

Načítám komentáře...

  • Kuchyně
  • Autor:
  • Vydáno:

Doporučujeme

Hledáte spolehlivou firmu na rekonstrukci kuchyně?

Zadejte si poptávku v kategoriích: rekonstrukce kuchyně,kuchyně.
Najdeme Vám ověřené firmy a řemeslníky s referencemi od zákazníků jako například: Obložení kachliček, návrh a výroba kuchyňské linky, Kuchyňská linka.