Máme za sebou nejteplejší letošní víkend a i v dalších dnech se teploty budou šplhat ke třicítce nebo i přes. Jako obvykle to bude pro nás znamenat překotné nakupování vod, minerálek, limonád; pro zahradní restaurace zase zvýšení návštěvnosti. Při vysokých venkovních teplotách nás mají nápoje zásobovat vodou, rozhodně však ne spoustou cukru, kofeinu a bublinek. Co tedy pít, jestliže do sebe máme dostat kolem 3 litrů vody a více? Potřebujeme zredukovat příjem přeslazených nápojů, omezit cukry a naopak dodat tělu v horku ztracené minerály. Základním nápojem by měla být čistá pramenitá voda, doplněná minerálkami, černým a zeleným čajem, bylinnými čaji. Nápojový lístek pro dospělé může doplnit v rozumné míře vinný střik z kvalitního vína a pivo. Minerální vody nejsou stejné V horku kromě vody ztrácíme právě minerální látky, které tělu pomohou navrátit minerálky. Proto v obchodě necháme trochu stranou pozornosti stolní vody (její obdoba nám teče doma z kohoutku) a zaměříme se na vody minerální. Minerálky střídáme, protože každá z nich má jiný obsah minerálů. Hlídáme si zejména nízké hodnoty sodíku. Pokud jsme zvyklí na slazené nápoje, vhodnou alternativou sladké limonády může být minerálka v úpravě light s citrónovou příchutí. Minerálku bez příchuti si můžeme dochutit citrusovou šťávou a trochou medu. Ovocné a zeleninové džusy Také na ovoci a zelenině si můžeme pochutnávat v jejich tekuté podobě. Džusy jsou ze všeho nejlepší čerstvě připravené – dobrým pomocníkem nám bude lis na citrusy. Také odšťavovač necháme v létě permanentně v pohotovosti – střídat můžeme jablkový, mrkvový džus i zeleninové šťávy, jako rajskou nebo paprikovou. Vyzkoušet můžeme i jejich různé kombinace. Malým dětem čerstvý džus ředíme vodou 2:1. V horku osvěží nejlépe silný čaj Na osvěžení a povzbuzení je jeden z nejlepších nápojů vůbec vychlazený černý čaj bez příchuti. V obchodech najdeme také mnoho odrůd zeleného čaje – sypaného i sáčkovaného. Zelenému nefermentovanému čaji se připisují mnohé příznivé vlastnosti. Mimoto, že má silně povzbudivé účinky, také zlepšuje trávení, čistí trávicí soustavu, okysličuje tělesné orgány a posiluje imunitní systém. Má antioxidační účinky, obsahuje vitamíny skupiny B, vitamín A a C. Proto bychom i jemu měli věnovat pozornost. Další tipy na osvěžující nápoje: Vychlazený jihoafrický čaj Rooibos s přídavkem ledu, medu a citronu. Stejné ingredience můžeme přidat i do čaje černého. Černý čaj, led, grapefruitová šťáva. Pijeme, i když jíme Žádaného účinku – dostatku tekutin - dosáhneme nejen nápoji, ale také promyšleným sestavením letního jídelníčku. Započítává se totiž také obsah tekutin v tom, co za celý den sníme. Takže je lépe vařit jídla lehčí, méně sytivá, vodnatější. Výborné jsou z tohoto hlediska saláty; zeleninový nebo ovocný salát by měl doplňovat každé hlavní jídlo. Řešením jsou ale také zeleninové saláty, které připravíme jako hlavní chod. Může se v nich střídavě objevit rýže, tuňák, těstoviny, olivy, sýry… Nenápadným, ale účinným řešením jsou také polévky, které vyměníme za jedno hlavní hutné jídlo. Mohou být přesnídávkové, nebo lehčí vývary, ale vůbec nejlepší jsou nejrůznější studené kyselé a sladké, tedy jogurtovo-zeleninové nebo ovocné. Mnoho jídel má vůbec svoji „polévkovou“ či „tekutou“ variantu a ta se nám právě v horkých dnech hodí. Tak místo brambor s květákem můžeme pro změnu někdy udělat obrovský hrnec bramborové polévky plné květáku a hub. Stejně tak ve vedru nestojíme třeba o suchou čočku, ale nakyslá čočková polévka může přijít k chuti. -ag-