Grilované lahůdky rozmanitých chutí

Grilované lahůdky rozmanitých chutí

I dnes budou naším hlavním zájmem různé pokrmy v přírodní úpravě – na grilu. Kotlety, kuřecí kousky, ryby, zelenina, sýry, tofu a další pokrmy získávají grilováním jakýsi další rozměr, nové lákavé vůně a chuti podpořené ještě tím, že je konzumujeme na vzduchu, kde většinou chutná dvojnásob. Třeba taková bulharská...

I dnes budou naším hlavním zájmem různé pokrmy v přírodní úpravě – na grilu. Kotlety, kuřecí kousky, ryby, zelenina, sýry, tofu a další pokrmy získávají grilováním jakýsi další rozměr, nové lákavé vůně a chuti podpořené ještě tím, že je konzumujeme na vzduchu, kde většinou chutná dvojnásob. Třeba taková bulharská paržola - výborná grilovaná kotleta se smaženým paprikovým luskem a šopským salátem je jídlo jako stvořené pro konzumaci za horkého letního večera.

Důležitým krokem v procesu přípravy lákavé večeře na grilu je marinování. Nakrájené a jemně naklepané maso se vkládá do speciálních nálevů a nechává se zpravidla několik hodin v chladu proležet, aby za prvé zkřehlo (to zajišťují kyselé složky nálevu) a přijalo patřičnou chuť od ostatních částí marinády – zejména z bylinek a dalšího koření. K potřebnému zkřehnutí masa tak v marinádě nesmí chybět víno, ocet nebo citrónová šťáva. V olejovém základu marinády je dále důležitý i česnek, který dává jídlu patřičný říz; nuancí v chuti se pak dociluje použitými bylinkami a kořením.

Vhodné nádoby na marinování
K marinování je vhodná širší a zároveň hlubší (aby nám omáčka při průběžném obracení masa necákala ven) miska s plochým dnem. Může být keramická, nerezová nebo mísa z těžkého skla, třeba varného. Materiál musí být v každém případě hladký, neporézní, hygienický; mísa na marinování se musí dát dokonale vymýt a nesmí v ní pro její další použití zůstat výrazná vůně marinovací směsi. Vyřešit to můžeme také tak, že si jednu mísu vyhradíme a používáme ji jen na nakládání masa.

Každému strávníkovi podle jeho chuti
U letní večeře se obecně vyvarujeme těžkých úprav, takže například špekáčky nebo kořeněný grilovaný bůček bychom si měli dopřát jen občas. Jinak u grilu můžeme dokonale popustit uzdu své fantazii. Teplý voňavý večer naopak snese i trochu peprnější úpravu pokrmů, to neplatí samozřejmě pro citlivější osoby a malé děti. Těm upravujeme jídlo zvlášť, což je v případě pokrmů na grilu nakonec velmi jednoduché – stejnou surovinu marinujeme jen v jiné, méně pálivé omáčce. I v případě, že grilujeme pro větší společnost, se rozhodně vyplatí připravit si marinád hned několik – pro děti jemnou, pro dietáře decentní a pro milovníky ostrých jídel něco opravdu pikantního. A budeme-li grilovat několik rozdílných druhů masa a k tomu i uzeniny a ryby, nejen gurmáni ocení širokou škálu rozmanitých chutí.

-ag-

Komentáře

Načítám komentáře...

  • Kuchyně
  • Autor:
  • Vydáno:

Doporučujeme

Hledáte spolehlivou firmu na kuchyňskou linku?

Zadejte si poptávku v kategoriích: <a href="http://www.nejremeslnici.cz/c/kuchynska-linka-202">kuchyňská linka</a>,<a href="http://www.nejremeslnici.cz/c/kuchyne-6">kuchyně</a>.
Najdeme Vám ověřené firmy a řemeslníky s referencemi od zákazníků jako například: Kuchyň na míru, Kuchyňská linka, Kuchyňská linka.