Byla v naší zemi vždy tak trochu popelkou, i když vlastně vychází z podobných klimatických podmínek i výběru potravin jako česká kuchyně. Snad je to tím, že neoplývá exotickými vůněmi a chutěmi, snad z neznalosti, která jí připisuje fádnost, snad odrazovala labužníky ovlivněné politickým vývojem. Ať už jsou důvody opomíjení ruské kuchyně jakékoliv, měli bychom se nad ně povznést. Vždyť i na evropském Východě se zrodila nejedna kulinářská lahůdka, která stojí za bližší poznání. Tradiční pokrmy Mezi nejstarší původní jídla patří stejně jako v českých zemích kaše. Připravují se z pšenice, rýže, kukuřice, pohanky, ječmene, ovsa, krupice a dalších obilovin v nespočetné podobě variant od slaných po sladké. V ruské kuchyni se dále tyto pokrmy ještě dělí na sypké, lepkavé a řídké. Vaří se v mléce, ve vodě i ve směsi obou. Sypké kaše se podávají nejčastěji jako příloha, lepkavé kaše se polévají rozpuštěným máslem nebo sádlem, řídké kaše se často sypou cukrem. Pak jsou velmi oblíbené různé moučné výrobky, jako jsou například pirohy či pampušky, které se pečou nebo smaží a podávají se nejčastěji plněné různými nádivkami k vydatným polévkám. Základní surovinou při vaření polévek i přípravě salátů zůstává zelí a červená řepa, případně kvašené okurky. Silně tradičně zastoupeny jsou také ryby nejrůznějších druhů, kaviár a raci. Z mléčných výrobků k základům ruské kuchyně patří hlavně kefír a smetana, a to tučná a velmi hustá. Mezi nápoji odedávna kraluje kvas a vodka, které později doplnil čaj. Přestože se čajovník v Rusku pěstuje teprve od roku 1833, čaj byl již mnohem dříve do této země dovážen z Číny. Získal si zde velkou oblibu a ruský samovar na přípravu tohoto nápoje patří už po staletí k místnímu koloritu. Ruské stolování Den stejně jako u nás začíná snídaní, jež je však mnohem vydatnější. Rusové obvykle snídají maso a ryby v jakékoliv úpravě, pak různé kaše doplněné ovocem. Pijí nejen čaj, ale i kávu, kakao a mléko. Asi za čtyři hodiny po snídani se v Rusku svačí, a to nejčastěji čaj s obloženými chlebíčky, případně teplé párky a uzeniny. Oběd bývá nejvydatnějším jídlem z celého dne. Zpravidla se skládá ze tří chodů – z polévky, pak z hlavního jídla a posléze následuje moučník, což je buď ovoce, kompot nebo ovocný rosol. Večeře má charakter spíše svačiny a podává se minimálně dvě hodiny před spaním. Ruský hostitel Oblíbené rčení: „Host do domu, Bůh do domu“ má svůj původ také v Rusku. Rus dokáže královsky pohostit mimojdoucího a na přípravu pohoštění neváhá obětovat poslední peníze. Takže na slavnostně prostřeném stole většinou nechybí slané okurky, klobása, ryby, studená masa, pirožky, nakládané houby a kukuřice, černý chléb, zeleninové saláty, sýry, ovoce, dochucovací omáčky, aspiky a rosoly. Dále jsou na stůl přinášena masa v nejrůznějších tepelných úpravách, národní polévky, pelmeně a pirožky, vareniky a syrníky (sladké tvarohové smažené placky). Nezbytnou součástí hostiny je i samovar. Dnes se vyrábí v mnoha různých variantách z různého materiálu i v různých velikostech. Původně se v něm topilo dřevěným uhlím, dnes tuto funkci zastává hlavně elektřina. V samovaru bývá udržována teplá silná čajová tresť, která bývá doplňována vařící vodou. Z nápojů nesmí chybět vedle vodky a kvasu také koňak, víno – často v podobě sektu, pivo, ovocné šťávy a minerálky. -daš-