Chcete si na grilu připravit nějakou pochoutku nezvyklé chuti a třeba i vonící po jiné zemi, ale nevíte jak na to? Pak jsme právě pro vás dnes připravili tipy jak na to. Rozličné marinády Marinády si můžeme podle libosti namíchat sami a libovolně je obměňovat. Chceme-li vyrobit jídlo v určitém národním stylu, přidržujeme se určitých zvyklostí a kombinací typických pro tu kterou kuchyni. V marinádách na jídla v indickém stylu například nesmí chybět zázvor, jogurt, koriandr. Japonská marináda bude jistě obsahovat zase rýžové víno a sezamový olej, případně nějaký druh sójové omáčky. Do marinády v indonéském stylu můžeme nadrtit burské oříšky, případně je kombinovat s citrónovou šťávou a kůrou. Do lehkých marinád můžeme přidat také saturejku, jalovec, citrónově vonící meduňku. Pro balkánská jídla – často mletá masa - je opět typický česnek, někdy paprika. Ta se ostatně používá i v marinádách na mexický styl – mletá pálivá paprika se zahřeje, opatrně opraží a umíchá s vodou na pastu, která pak tvoří spolu s kořením základ marinády. Mleté maso nemarinujeme, ale veškeré koření a další suroviny jako vejce do masa zapracujeme, nakonec se vytvoří tvary, které se grilují. Chuť dodají i rozmanité grilovací směsi Vedle marinování se maso, uzeniny a sýry mohou pouze obalovat v grilovacích směsích, které mohou být pokaždé jiné a konečnou chuť pokrmů mění přímo zázračně. Můžeme si je podle své chuti připravit, nebo je koupíme namíchané už tak, že se hodí právě na to, co hlásají na obalu: grilovací směs na kuře, rybu, kotlety… Kromě supermarketů si určitě projdeme i různé asijské obchody – výborné tekuté marinády, grilovací omáčky i sypké grilovací směsi se dají sehnat i v obyčejných asijských bistrech. Jak si připravit lahodné kuřátko Podle toho receptu bude kuře křehké, poměrně rychle hotové, šťavnaté a nevysušené. Vtip spočívá pouze v tom, že před grilováním kuře (nebo kuřata) povaříme (nezapomeneme je vhodit do vařící vody, pokud bychom je vhodili do studené, vznikl by nám sice chutný bujón, ale z masa by se ve studené vodě vyplavila nejlepší chuť). Lehce povařená kuřata napícháme na otočný gril a každé upravíme jiným způsobem – jedno s citronem a česnekovou šťávou, jiné s kořením na gyros – bude to zajímavé zpestření. Grilovaný bažant Pokud chceme rodině nebo přátelům připravit nějakou slavnostnější specialitu, zkusit můžeme třeba i něco ze zvěřiny. Může to být třeba Grilovaný bažant. K tomu vybereme mladého, ne příliš velkého bažanta. Osolíme vně i uvnitř, prsíčka a stehýnka protáhneme dobře vyuzenou slaninou. Smícháme asi 50g másla s jemně rozstrouhanou šalotkou, sekanou petrželkou, pažitkou, případně malou troškou libečku, přidáme na špetku nože tymiánu, soli a celý pepř. Budeme-li dávat pepř zelený, můžeme ho dát více, není tak palčivý jako černý, zato je voňavější. Tuto nádivku vložíme do břišní dutiny a zašijeme. Bažanta opatrně zabalíme do dlouhých plátků slaniny, které převážeme provázkem. Grilujeme na otočném roštu, během grilování potíráme máslem, do kterého můžeme přidat ještě trochu mletého zeleného pepře. K bažantovi se budou hodit gratinované brambůrky, brusinky, zavařené jeřabinky nebo kyselý rybízový rosol. Náš tip: Indické koření garam masala zná každý jako koření na grilování kuřete. Pokud se nám ale podaří koupit jiný druh - chunky chat masala (směs určená na saláty, ovoce, ořechy, tvaroh), budeme překvapeni, co všechno z něho lze vykouzlit. Je to voňavá nepatrně pálivá směska, kde se vyskytuje kromě drceného koření i třeba sušené mango a ačkoliv je to velmi nezvyklé, například ovocný salát z jablek, banánů a pomerančů posypaný touto směsí je fantastický, stejně jako zeleninové saláty nebo vejce. Připravit s ním můžeme také následující jídlo: Grilovaný lilek Lilek nakrájíme na kolečka, osolíme jej a necháme 10 minut „vypotit“ a pustit hořkou šťávu. Omyjeme, lehce osušíme, osolíme, posypeme směsí chunk chat masala a grilujeme. Další lilek jako obměnu uděláme po italsku: osolíme, pokapeme olivovým olejem a posypeme parmezánem. Grilujeme opatrně, aby se sýr na povrchu nepřipálil, musí jen ztvrdnout a vytvořit na povrchu lilku chrupavou kůrku. Dobrou chuť -ag-