Nejstarším nástrojem při shánění, pracovávání a přípravě lidské potravy je nůž. Ne každý nůž má dnes jako svůj protějšek vidličku – pracovní nože v kuchyni jsou většinou „sólo nože“. Ukrývají se ve stále přibývajícím množství v zásuvce nebo trůní na pracovní desce v masivním dřevěném držáku. Nůž v kuchyni potřebujeme v podstatě nonstop. Denně (několikrát) krájíme a mažeme chleba a pečivo, loupeme a krájíme zeleninu, denně nebo skoro denně porcujeme nebo na drobno krájíme maso. Zkrátka jakmile přistupujeme ke kuchyňskému pracovnímu stolu, dá se říci, že vždy, kromě přípravy kávy, bereme do ruky nůž. A ne jeden – dnes máme k dispozici rozličné nože specializované na krájení všeho možného. Máme nože na maso, zeleninu, ovoce, škrabky, nože na moučníky, nože na škabání, roztírání, pilování nože na tvrdé sýry, poloměkké sýry, měkké sýry… Které z nich jsou praktické a které zbytečné, na to však většinou přijdeme až praxí. Některé se tak začnou kupit v zásuvce a my budeme mít stále po ruce třeba jen jeden nejoblíbenější nůž. Navíc některé nože z kuchyně zmizely spolu s tím, jak odpadly některé kuchyňské práce – třeba domácí výroba nudlí, na jejichž krájení byly například potřebné malé krátké nože. I polévkové nudle už ale dávno kupujeme hotové. Na chalupu často dáváme nože odložené z domácí kuchyně, což často vede k tomu, že tam časem není jediný vyhovující nůž. Nože tam navíc dostávají někdy zabrat - občas je vezmeme na zahradu k čištění zeleniny a hub, nebo dokonce do lesa k jejich sbírání. Při vybírání nových nožů se vždy vyhýbáme podezřele výhodným nabídkám typu „mnoho kusů za málo peněz“. Tip: Úplně nejlépe nám poradí v nožířství, kde mají k nožům nejblíže. (Čím specializovanější obchod, tím přesnější informace získáme). Tam by nám měli vysvětlit, který nůž je ke které činnosti nejlepší, případně nám doporučí typ nebo i velikost pro naši ruku (i to může být důležité, ruka kuchařky je mnohem menší než chlapská ruka, která porcuje krocana nebo kotlety). Nůž musíme kupovat na krájení toho, k čemu je určen, musí nám dobře sednou do ruky, netlačit, nesmí mít pro naši ruku ani široké ani úzké držátko (s nadsázkou lze říci, že se nůž kupuje podobně jako tenisová raketa). Nože jsou vyrobeny z kvalitní nerezové oceli a rukověť mívají z tvrzeného speciálně upraveného dřeva nebo plastu. Pro dřevěné platí, že je zbytečně nemácháme ve vodě. Nože pro profesionální kuchaře musejí splňovat ještě další speciální požadavky – my však pro běžné použití zřejmě nebudeme zkoumat nože z hlediska například dobré vyváženosti. -ag-