Granátová jablka známe nejen z krásné literatury, ale i ze starých legend a dokonce se o nich píše i v Bibli. Z literatury se dozvídáme, že cucání lehce dužninou obalených semínek přinášelo úlevu poutníkům v pouštních krajích. Ale co si s granátovými jablky počneme my? Už se Vám stalo, že jste si domů přinesli plni nadšení granátové jablko, rozřízli je a nevěřícně zírali na semínky přeplněný obsah plodu? Vězte tedy, že na granátová jablíčka musíme chytře, abychom je dokázali vychutnat. Pokud se rozhodneme pro konzumaci čerstvého ovoce, nezbývá nám než se smířit s tím, že vydlabeme dužninu příjemně chutnajícího želé i s kupou semínek a ty dle nátury buď spolkneme nebo budeme vyplivávat. V krajích původu granátových jablíček, tedy v Orientu či ve Španělsku a na Kanárských ostrovech, získávají z těchto plodů prolisováním želé chutnou a výraznou šťávu, kterou přidávají do nealkoholických nápojů a koktejlů. Tipy: Kuře v omáčce z granátových jablek Na jeho přípravu budeme potřebovat 1 kuře (asi 1400g), 4 lžíce oleje, mletý pepř, 2 lžíce másla, 1 velkou cibuli, 1 šálek vody na zalití, šálek nahrubo nasekaných jader vlašských ořechů, šťávu ze 2 pomerančů, šťávu ze 4-5 granátových jablek, sůl, mletou skořice, 1 lžíci krupicového cukru, 2 lžíce mouky, 1/2 lžičky kurkumy. V kastrolu pak rozehřejeme olej, přidáme nadrobno nakrájenou cibuli a osmahneme ji do světležluta. Přidáme ořechová jádra a za stálého míchání je krátce osmahneme. Potom zalijeme vodou, přidáme pomerančovou šťávu, granátovou šťávu, osolíme, přidáme skořici, kurkumu, cukr a chvíli povaříme. Opláchnuté kuře rozdělíme na porce, osušíme a obalíme v mouce. Na pánvi rozehřejeme máslo a kuře na něm po všech stranách opečeme. Potom je vložíme do připravené omáčky a dusíme doměkka. Je-li třeba omáčku doplníme trochou horké vody. Pokrm podáváme s rýží a zaléváme pikantní omáčkou. Na Sektové poháry se šťávou z granátových jablek budeme potřebovat 4 granátová jablka, 2-3 lžíce cukru, 1 láhev sektu. Po překrojení granátových jablek z nich vyjmeme želé, prolisujeme je a smícháme s cukrem. Rozdělíme je do sektových pohárů a doplníme vychlazeným sektem. Ihned podáváme. Papája Pochází z tropické a subtropické Ameriky. Pěstuje se především pro velké kulovité ovoce, obvykle zelené barvy. Plody papáje jsou duté a uvnitř mají tmavá semena obalená šťavnatou sladkokyselou rosolovitou hmotou. Barva dužiny je žlutá, oranžová nebo oranžovočervená. Plody obsahují 10% cukru, malé množství tuku a kyselin. Jsou bohaté na provitamín A. Konzumují se buď syrové nebo se zpracovávají na šťávy, sirupy, nektary, pyré a zmrzliny. Mladé listy papáji se pojídají jako špenát. Tipy: Smetanová zmrzlina s papájou Na její přípravu bude zapotřebí 1000g dužiny z papájí, 4 lžic citrónové šťávy, 5 lžic cukru, 1 1/2 šálku smetany na šlehání. Papáju oloupáme, semena vybereme, dužninu nakrájíme a rozmixujeme s citrónovou šťávou. Přidáme cukr a mícháme, až se rozpustí. Smetanu ušleháme a smícháme s rozmixovanou papájou. Směs dáme do misky a vložíme do mrazícího boxu. Každou půlhodinu promícháme metlou. Asi po dvou hodinách zmrzlinu podáváme. Salát z papáje se šunkou 800g papáje, 4 lžíce citrónové šťávy, špetka pepře, 200g šunky, listy hlávkového salátu, 2 lžíce majonézy, 5 lžic kysané smetany. Papáju oloupáme, odstraníme jadérka, nakrájíme na kostičky, zakapeme citrónovou šťávou a opepříme. Přidáme na nudličky nakrájenou šunku, zlehka promícháme a vychladíme. Pečlivě omyté salátové listy rozložíme na dezértní talířky, rozdělíme na ně vychlazenou salátovou směs a ozdobíme ji majonézou rozmíchanou se zakysanou smetanou. Ihned podáváme. Dobrou chuť