Maso, masné výrobky a mraznička

V horkých dnech se ještě jednou vrátíme do chladničky a mrazničky a podíváme se , jestli se nám nekazí maso a pokrmy z něj; tedy co musíme v mimořádném teple stejně mimořádně kontrolovat, počínaje pozorným nákupem, výběrem tašky (ne v mikrotenu dvě hodiny na horké ulici a v tramvaji) a konče rychlým a důkladným...

V horkých dnech se ještě jednou vrátíme do chladničky a mrazničky a podíváme se , jestli se nám nekazí maso a pokrmy z něj; tedy co musíme v mimořádném teple stejně mimořádně kontrolovat, počínaje pozorným nákupem, výběrem tašky (ne v mikrotenu dvě hodiny na horké ulici a v tramvaji) a konče rychlým a důkladným zamražením.

Možná uvítáte několik přehledných tipů a zásad, týkajících se masa a mrazničky:

- Maso chladné koupíme, v chladném stavu je také dopravíme domů, zbavíme tuku a zmrazíme. Nebo tepelně upravíme, rychle vychladíme a porce ihned zmrazíme.

- Mrazit můžeme veškeré maso bez omezení - maso vepřové, hovězí, skopové, zvěřinu, pštrosí a klokaní porce, samozřejmě veškerou drůbež a ryby.

- Maso před mražením zbavíme přebytečného tuku, blan a úlomků kostí.

- Maso před mrazením nesolíme, nekořeníme, nešpikujeme.

- Nemrazíme velmi tučné nebo slané maso, jako například vepřový bůček nebo slaninu.

- U kotlet necháváme vždy kus kosti

- Maso na ražniči, guláš zmrazujeme v porcích odměřených pro jednorázové použití (aby nic nezbylo)

- Mrazíme veškeré hotové pokrmy, ne ale ty, které obsahují strouhanku a mouku (nádivku). Tedy například obalované smažené řízky nebo plátky s omáčkou zahuštěnou moukou.

- Nemrazíme mleté maso, ale zmrazit si naopak můžeme různé hotové (usmažené a vychlazené) karbanátky, čevabčiči, kebabčata, pleskavice…

Doba skladovatelnosti v mrazničce (-18°C)
TELECÍ MASO
Pečeně: 6 - 8 měsíců
Plátky: 2 měsíce
Kousky na dušení: 2 měsíce
Játra: 2 měsíce

JEHNĚČÍ MASO
Pečeně: 6 - 8 měsíců
Játra: 2 měsíce

SKOPOVÉ MASO:
Pečeně: 6 - 8 měsíců

VEPŘOVÉ MASO
Syrové řízky a kotlety: 4 měsíce
Pečeně: 4 měsíce
Kousky na ražniči: 2 měsíce
Kousky na kari, čínu: 2 měsíce (nemrazíme však příliš drobné kousky!)
Játra: 2 měsíce
Ledvinky: 2 měsíce
Játra a ledvinky se po rozmražení musejí rychle spotřebovat

HOVĚZÍ MASO
Plátky a roštěnky: 10 –12 měsíců
Pečeně: 10 –12 měsíců
Kousky na guláš: 2 měsíce
Játra a ledvinky: totéž jako u vepřového masa

HOTOVÁ JÍDLA
Guláš: 1 měsíc
Karbanátky, čevapčiči: 1 měsíc
Masové knedlíčky do polévky či omáčky: 1 měsíc
Jehněčí, telecí pečeně: 1 měsíc

-ag-

Komentáře

Načítám komentáře...

  • Kuchyně
  • Autor:
  • Vydáno:

Doporučujeme

Hledáte spolehlivou firmu na kuchyňskou linku?

Zadejte si poptávku v kategoriích: kuchyňská linka,kuchyně,mraznička.
Najdeme Vám ověřené firmy a řemeslníky s referencemi od zákazníků jako například: Výroba kuchyňské linky, Kuchyňská linka, Schodiště a kuchyňská linka.