V horkých dnech se ještě jednou vrátíme do chladničky a mrazničky a podíváme se , jestli se nám nekazí maso a pokrmy z něj; tedy co musíme v mimořádném teple stejně mimořádně kontrolovat, počínaje pozorným nákupem, výběrem tašky (ne v mikrotenu dvě hodiny na horké ulici a v tramvaji) a konče rychlým a důkladným zamražením. Možná uvítáte několik přehledných tipů a zásad, týkajících se masa a mrazničky: - Maso chladné koupíme, v chladném stavu je také dopravíme domů, zbavíme tuku a zmrazíme. Nebo tepelně upravíme, rychle vychladíme a porce ihned zmrazíme. - Mrazit můžeme veškeré maso bez omezení - maso vepřové, hovězí, skopové, zvěřinu, pštrosí a klokaní porce, samozřejmě veškerou drůbež a ryby. - Maso před mražením zbavíme přebytečného tuku, blan a úlomků kostí. - Maso před mrazením nesolíme, nekořeníme, nešpikujeme. - Nemrazíme velmi tučné nebo slané maso, jako například vepřový bůček nebo slaninu. - U kotlet necháváme vždy kus kosti - Maso na ražniči, guláš zmrazujeme v porcích odměřených pro jednorázové použití (aby nic nezbylo) - Mrazíme veškeré hotové pokrmy, ne ale ty, které obsahují strouhanku a mouku (nádivku). Tedy například obalované smažené řízky nebo plátky s omáčkou zahuštěnou moukou. - Nemrazíme mleté maso, ale zmrazit si naopak můžeme různé hotové (usmažené a vychlazené) karbanátky, čevabčiči, kebabčata, pleskavice… Doba skladovatelnosti v mrazničce (-18°C) TELECÍ MASO Pečeně: 6 - 8 měsíců Plátky: 2 měsíce Kousky na dušení: 2 měsíce Játra: 2 měsíce JEHNĚČÍ MASO Pečeně: 6 - 8 měsíců Játra: 2 měsíce SKOPOVÉ MASO: Pečeně: 6 - 8 měsíců VEPŘOVÉ MASO Syrové řízky a kotlety: 4 měsíce Pečeně: 4 měsíce Kousky na ražniči: 2 měsíce Kousky na kari, čínu: 2 měsíce (nemrazíme však příliš drobné kousky!) Játra: 2 měsíce Ledvinky: 2 měsíce Játra a ledvinky se po rozmražení musejí rychle spotřebovat HOVĚZÍ MASO Plátky a roštěnky: 10 –12 měsíců Pečeně: 10 –12 měsíců Kousky na guláš: 2 měsíce Játra a ledvinky: totéž jako u vepřového masa HOTOVÁ JÍDLA Guláš: 1 měsíc Karbanátky, čevapčiči: 1 měsíc Masové knedlíčky do polévky či omáčky: 1 měsíc Jehněčí, telecí pečeně: 1 měsíc -ag-