Ať už vlastníme rozlehlou kuchyni na chalupě nebo chatařskou kuchyňku, vaření a stolování tady má svá specifika. Příprava jídel tu třeba není tak pohodlná, ale má své kouzlo, vyplývající z těsné blízkosti přírody. Chalupa a chata kromě toho, že je spojuje základní funkce – rekreační – se jinak velmi odlišují, ať architekturou, stavebním materiálem, rozlohou i umístěním (vesnice nebo samota v případě chalup, chatařská osada, kolonie či polosamota v případě chat). Také jejich kuchyně jsou rozdílné; liší se možnosti jejich vybavení, liší se způsob topení a vaření podle toho, jestli máme k dispozici teplou, studenou nebo vůbec tekoucí vodu. Záleží také na filozofii majitele – někdo si dá zbudovat na chalupě supermoderní velkou kuchyni s tekoucí horkou vodou, a přeplněnou moderními spotřebiči, leckdo však něco takového ze zásady nevyhledává - topí v peci dřevem a šiškami, ohřívá vodu v prádelním hrnci na peci, svítí petrolejkou a elektřinu používá co nejméně. Pokud jde o rozměry kuchyní v našich letních a víkendových obydlích, zatímco malá dřevěná chata mívá většinou jen skromný kuchyňský koutek a k vaření často poskytuje podmínky opravdu spartánské,ve velké zděné chalupě máme v kuchyni často více prostoru a rozběhu než ve svém bytě – zejména v kuchyni panelákové. Rekreační objekt rekonstruovaný ze starého statku může mít původní kuchyni opravdu velkorysou, ve které se můžeme při rekonstrukci i různých dílčích úpravách opravdu vyřádit. Lehce tady zřídíme nejmodernější spojení kuchyně, jídelny a obývacího prostoru – a to proto, že tohle všechno tady původně takto propojené bylo. Ve staré chalupě můžeme mít totiž k dispozici centrální světnici kolem 40 – 50 m2, ale i více, která rodině hospodáře sloužila zároveň jako kuchyně, jídelna, obývací prostor (podobnost s moderně pojatým velkým otevřeným obytným prostorem v rodinných domcích není náhodná, opět se vracíme k vyzkoušenému schématu), navíc ale často i ložnice pro některé členy rodiny. Spalo se mimo jiné i na peci, což se dá provozovat v upravených chalupách bez problémů i dnes. Pokud máme malou venkovskou chaloupku s rozměry místností skromnějšími, kuchyně často pořád ještě bývá větší než kuchyně v moderních bytech. Navíc v takovém případě není většinou zase nic složitého než kuchyni protáhnout nějakým způsobem z chalupy ven, do přírody, třeba na zápraží a od jara do podzimu tak stolovat na čerstvém vzduchu. A pokud má chaloupka krytou zápraž, loubí nebo nějaký navazující přístěnek, získáme venkovní jídelnu přirozeně chráněnou od rozmarů počasí, aniž bychom museli instalovat stylově rušivé slunečníky nebo plátěné altány. -ag-