Suroviny:
150 g ementálu (nebo jiného tvrdého sýra)
30 g másla
3 rohlíky nebo odpovídající kousek veky, případně toastový chléb
3 cibule
2 lžíce oleje
1 lžička hladké mouky
1,5 l vody nebo vývaru
polévkové koření
pepř
sůl
Návod:
Cibuli nadrobno nakrájíme a osmažíme ji na části oleje a másla dorůžova. Zaprášíme moukou a zalijeme vodou, do které kápneme polévkové koření, můžeme též použít vývar z kostí nebo z masa. Osolíme, opepříme a necháme nejméně čtvrt hodiny vařit. Sýr najemno nastrouháme. Na plátky nakrájené rohlíky osmažíme na zbytku oleje a másla, poklademe je do polévkové mísy střídavě s vrstvou ementálu. Těsně před podáváním vše zalijeme polévkou. V další variantě dáme osmažené houstičky přímo do polévkových talířů či misek a posypeme sýrem dle přání každého stolovníka. Francouzští labužníci si do polévkové misky nalijí polévku až po její okraj, hladinu polévky zakryjí tenkými opečenými plátky pečiva, posypou je strouhaným sýrem a dají do trouby zapéci, tedy tzv. je gratinují. -das-