Octy v naší kuchyni

Octy v naší kuchyni

Ocet je samozřejmou součástí skoro každé salátové zálivky. Salát získává chuťovou nuanci podle toho, jaký typ octa použijeme. Platí to hlavně u salátu hlávkového, který má sám o sobě chuť nevýraznou a přejímá ji hlavně od zálivky. Ocet je také jednou z nejdůležitějších součástí všemožných marinád, protože způsobuje...

Ocet je samozřejmou součástí skoro každé salátové zálivky. Salát získává chuťovou nuanci podle toho, jaký typ octa použijeme. Platí to hlavně u salátu hlávkového, který má sám o sobě chuť nevýraznou a přejímá ji hlavně od zálivky.

Ocet je také jednou z nejdůležitějších součástí všemožných marinád, protože způsobuje náležité a požadované zkřehnutí masa před další úpravou, zejména grilováním.

Jako nápoj se v poslední době začíná prosazovat jablečný ocet. Ranní drink na lačný žaludek si vyrobíme smícháním dvou lžic jablečného octa, 250 ml minerálky nebo vody a dvou lžiček medu. Tento nápoj je velmi chutný a poslouží nám lépe než sladké limonády – měl by čistit organismus, rozpouštět tuk v buňkách, být prevencí proti celulitidě a odstraňovat ze zažívacího traktu nežádoucí bakterie.

Hlavní roli, i když se to nezdá, hraje ocet také při výrobě bramborového salátu a jiných majonézových salátů a také různých rosolů, tlačenek a aspiků. Ocet přiléváme do hotového salátu velmi opatrně - na jeho množství a poměru k soli a cukru totiž záleží, jestli vyrobíme salát skvělý. Pokud se s octem netrefíme, vychýlí se nám jeho chuť do kysela, což už se těžko napravuje; když bude octa málo, salát zůstane naopak chuťově fádní.

Ocet není jenom jeden
Pro naše zažívání jsou lepší než ocet lihový různé octy ovocné – nejčastěji používáme v kuchyni ocet z červených nebo bílých vinných hroznů a ocet jablečný. Lahůdkou je ocet modenský, vyráběný v Modeně a zrající tam ve zvláštních sudech.

Nejrůznější ochucené octy si doma připravíme velmi jednoduše. Navíc jsou velmi dekorativní, protože u nich je na co se dívat – uvnitř lahve plavou nejrůznější byliny nebo zelenina. Důležitý je také výběr lahvičky – zajímavý tvar bude působit v kuchyni krásně a navíc takový ocet, uzavřený korkem a ozdobným voskem s pečetí můžeme použít jako originální malý dárek. Nejvhodnější jsou hranaté nebo oblé vysoké láhve s obsahem kolem 0,5 litru.

Jak na to?
Dobrý bílý vinný ocet nalijeme do lahvičky a přidáváme k němu ingredience: česnek, estragon, podle toho, jaký ocet chceme vyrobit. Dolijeme po hrdlo a dobře uzavřeme. Necháme ustát při pokojové teplotě pár týdnů, na místě bez přímého slunečního svitu - třeba na polici v rohu kuchyně.

Zajímavý je ocet zeleninový, který hraje všemi barvami podle toho, co do něj přidáme – jeho součástí jsou úzké a co nejdelší plátky zeleniny postavené ve vysoké lahvi kolmo ode dna k hrdlu. Dáváme po jednom či dvou plátcích červené a zelené papriky, mrkve, celeru, bílé ředkve, oloupaný stroužek česneku, dvě tři maličké cibulky, snítku kadeřavé petržele, která louhováním vybledne jen trochu a zůstává zelená, přidat můžeme červenou ředkvičku nebo snítku celerové natě.

Obdobně si připravíme různé octy jednodruhové – česnekový (láhev naplníme oloupanými stroužky česneku), estragonový, celerový nebo třeba feferonkový.

Dobrý a hezký na pohled je také ocet bylinkový – do láhve vkládáme svazeček bylinek – majoránku, estragon, rozmarýn, dobromysl.

-ag-

Komentáře

Načítám komentáře...

  • Kuchyně
  • Autor:
  • Vydáno:

Doporučujeme

Hledáte osvědčenou firmu na rekonstrukci?

Zadejte si poptávku v kategoriích: <a href="http://www.nejremeslnici.cz/c/rekonstrukce-1">rekonstrukce</a>,<a href="http://www.nejremeslnici.cz/c/kuchyne-6">kuchyně</a>.
Najdeme Vám ověřené firmy a řemeslníky s referencemi od zákazníků jako například: Rekonstrukce bytu, nová koupelna a WC, Kompletní rekonstrukce bytové jednotky.4+1, Rekonstrukce 7 bytů v činžovní domě včetně fasády a balkónů.