Maso a zelenina v mrazničce

Maso a zelenina v mrazničce

Maso a zelenina tvoří celoročně velkou část obsahu domácí mrazničky nebo velkého mrazáku. Mrazíme úrodu ze zahrádky, koupené zeleniny jednodruhové, praktické několikadruhové polévkové směsi i hotová zeleninová jídla, která se pouze ohřejí v mikrovlnné troubě. Nezmrazujeme listové saláty (získali bychom blátivé listy)...

Maso a zelenina tvoří celoročně velkou část obsahu domácí mrazničky nebo velkého mrazáku. Mrazíme úrodu ze zahrádky, koupené zeleniny jednodruhové, praktické několikadruhové polévkové směsi i hotová zeleninová jídla, která se pouze ohřejí v mikrovlnné troubě. Nezmrazujeme listové saláty (získali bychom blátivé listy) a okurky. Rajčata a celer zmrazujeme jen jako polotovar k následné tepelné úpravě.

Jinak je většina druhů zeleniny k zmrazování ideální, přičemž nejvýhodnější způsob přípravy k mrazení je blanšírování, tedy její povaření na velmi krátkou dobu. Tento proces uvolní uvnitř zeleniny enzymy a prodlouží tak dobu její trvanlivosti v mrazničce zhruba ze tří měsíců na dvanáct – tedy až o tři čtvrti roku. Nepředváříme rajčata, ta dáváme do mikrotenových sáčků celá nebo pokrájená k přípravě omáčky.

Nakrájenou zeleninu dáme do velkého množství vařící nesolené vody a jakmile znovu začne vřít, počítáme u brokolice 4 minuty varu, u karotky a květáku 3 minuty, cuketu předváříme 1 minutu, kukuřici 4 minuty. Pokud blanšírujeme v páře, což je k obsahu vitamínů a minerálů v zelenině ještě šetrnější, přidáme navíc 1,5 minuty varu. Poté zeleninu co nejrychleji zchladíme v ledové vodě, kam ji ponoříme v mikrotenovém nebo igelitovém obalu. Okapané a osušené porce balíme a dáme zmrazit.

Zelenina nepředvařená, zmrazená nasucho vydrží sice kratší dobu, ale je sypká a můžeme si z jednoho balíčku odebírat podle potřeby.

Maso
V případě zmrazování masa je důležitá jeho správná příprava – důkladné ochlazení a očištění. V mrazničce nastavíme nejvyšší chod a maso očistíme a naporcujeme. Odstraníme tučné okraje, které by měly tendenci žluknout (žlukne také špatně zabalené maso), šlachy, chrupavky, blány. Očistíme i případné úlomky kostí u kotlet, kde však vždycky celistvou kost ponecháváme.

Kousky na guláš nebo čínu nesolíme, sůl brání správnému zmrazení. Méně vhodné je také mrazit porce masa již obalené kořením, protože většina kořenicích směsí také sůl obsahuje. Nevhodné a zbytečné je také mrazit obalované hotové smažené řízky, obal bude blátivý a strouhanka drolivá. Mrazit bychom měli maso v co nejpřirozenějším stavu a veškerou úpravu nechat až po rozmrazení.

Rozmrazování
Veškeré maso rozmrazujeme velmi pomalu v chladničce, položené v hlubší míse zachycující šťávu, která se rozmrazováním uvolňuje.

-ag-

Komentáře

Načítám komentáře...

  • Kuchyně
  • Autor:
  • Vydáno:

Doporučujeme

Hledáte spolehlivou firmu na kuchyňskou linku?

Zadejte si poptávku v kategoriích: kuchyňská linka,kuchyně.
Najdeme Vám ověřené firmy a řemeslníky s referencemi od zákazníků jako například: Obložení kachliček, Schodiště a kuchyňská linka, Skleněný obklad na záda kuchyně.