BRYNDZOVÉ HALUŠKY

Suroviny:

750 g brambor
250 g hladké mouky
250 g bryndzy
100 g uzené slaniny
špetka soli

Návod:

Brambory oloupeme, nastrouháme na drobném struhadle stejně jako na bramborák a osolíme. Přidáme mouku a vše dohromady dobře promícháme. Vodu uvedeme do bodu varu, a pak z těsta vykrajujeme halušky lžičkou namočenou ve vroucí vodě, nebo je odkrajujeme nožem z prkénka či je můžeme případně protlačovat do vroucí vody skrz speciální haluškové síto. Když halušky vyplavou na povrch vody, jsou uvařené. Buď je scedíme a propláchneme studenou vodou, abychom je zbavili slizkosti nebo je vytahujeme dírkatou vařečkou případně naběračkou. V teplé míse případně rovnou v hrnci je dobře promícháme s bryndzou, která se na horkých haluškách rozpustí. Na talířích je pak ještě sypeme rozškvařenou na kostičky nakrájenou slaninou, mnohdy také ještě dle chuti čerstvou petrželkou.

Ve slovenských kolibách se k tomuto pokrmu podává ještě vychlazená žinčica, kterou můžeme nahradit chlazeným podmáslím nebo kefírem. Vhodnou přílohou je hlávkový salát.

Komentáře

Načítám komentáře...

  • Kuchyně
  • Autor:
  • Vydáno:

Doporučujeme

Hledáte osvědčenou firmu na rekonstrukci?

Zadejte si poptávku v kategoriích: <a href="http://www.nejremeslnici.cz/c/rekonstrukce-1">rekonstrukce</a>,<a href="http://www.nejremeslnici.cz/c/kuchyne-6">kuchyně</a>.
Najdeme Vám ověřené firmy a řemeslníky s referencemi od zákazníků jako například: Kompletní rekonstrukce bytové jednotky.4+1, Návrh a realizace podkrovního bytu, Rekonstrukce koupelny a WC.