Bezinky a jeřabiny

Sezóna černého bezu pomalu přechází v sezónu jeřabin. I když na ty si budeme muset ještě nějaký týden počkat, než plně vyzrají, černý bez neboli bezinky už je skoro přezrálý. Přesto ještě stihneme pár receptů, jak oboje barevné bobulky zpracovat na pikantní pochutiny. Jeřabinový džem Připravíme ho třeba úplně...

Sezóna černého bezu pomalu přechází v sezónu jeřabin. I když na ty si budeme muset ještě nějaký týden počkat, než plně vyzrají, černý bez neboli bezinky už je skoro přezrálý. Přesto ještě stihneme pár receptů, jak oboje barevné bobulky zpracovat na pikantní pochutiny.

Jeřabinový džem
Připravíme ho třeba úplně jednoduše – podle návodu na sáčku želírovacího cukru. Potom s ním ale můžeme dělat divy: Můžeme přidat před koncem vaření lžíci rumu. Jinou, aromatickou chuť získáme, přidáme-li lžíci červeného vína.

Ale i tak, bez těchto vylepšení, je použití džemu univerzální. Vyrobíme z něj dobrý jogurt, pokud jej přimícháme do dobrého živého bílého jogurtu.

Můžeme jej použít jako variantu kyselého rybízového džemu na lívance, vdolky nebo piškotový dort.
Hustší varianta džemu, třeba s přídavkem hřebíčku, nahrazuje také brusinky k masu, zejména minutkám, ale vykouzlí také chuť svíčkové.

I do jeřabinkového kompotu můžeme přidat jednu lžíci červeného vína – bude aromatičtější.

Džem z černého bezu
Na něj budeme potřebovat 1 kg černého bezu, 1 kg cukru, 3 dl vody, 0,5 g kyseliny citrónové. Černý bez propláchneme, umeleme, přidáme cukr a vodu a vaříme. Optimální hustotu během varu můžeme zkusit následujícím způsobem: Kápneme kapku džemu na savý papír a když se kolem něj neudělá mokré kolečku a džem drží pohromadě, můžeme ho už plnit do skleniček. Před dokončením přidáme kyselinu citrónovou.

Nápoj stoletých
30 g sušených bobulek černého bezu, 0,5 litru vody, 50g medu. Rozmačkané bobule hodinu vaříme, po odstátí scedíme. Znovu ohřejeme a přidáme med. Pijeme horký.

Trochu kratší dobu vaříme ingredience na další vitamínový nápoj: Podzimní elixír
50 g sušených šípků a 50 g sušených jeřabin zalijeme vařící vodou a 10 minut vaříme, po 4 - 5 hodinovém odstátí scedíme, osladíme 50 g cukru nebo podle chuti medem.

Na studené dny, kdy nás přepadne ischias a bolesti páteře, si připravíme Bezinkový čaj, který by nám měl právě od těchto obtíží pomoci. Na 2 lžičky suchých bobulí černého bezu nalijeme 0,2 litru vařící vody. Po deseti minutách čaj scedíme, pijeme mírně slazený nebo jen tak.

-ag-

Komentáře

Načítám komentáře...

  • Kuchyně
  • Autor:
  • Vydáno:

Doporučujeme

Hledáte spolehlivou firmu na rekonstrukci kuchyně?

Zadejte si poptávku v kategoriích: rekonstrukce kuchyně,kuchyně,jeřáby a plošiny.
Najdeme Vám ověřené firmy a řemeslníky s referencemi od zákazníků jako například: Kuchyňská linka, Skleněný obklad na záda kuchyně, Výroba kuchyňské linky.