Kontrolujeme zásoby potravin

Uklízíme-li podle osvědčeného návodu „ každý den celý byt zběžně a vždy jednu místnost důkladněji“ pravidelně přijde řada i na úklid v kuchyni. Je ale zřejmé, že kuchyně jako místnost je naprosto specifická, není to ložnice, kde se maximálně urovná postel a sklidí prádlo. V kuchyni se toho děje bezkonkurečně nejvíce...

Uklízíme-li podle osvědčeného návodu „ každý den celý byt zběžně a vždy jednu místnost důkladněji“ pravidelně přijde řada i na úklid v kuchyni. Je ale zřejmé, že kuchyně jako místnost je naprosto specifická, není to ložnice, kde se maximálně urovná postel a sklidí prádlo. V kuchyni se toho děje bezkonkurečně nejvíce a prochází tudy také denně ze všech místností největší množství materiálu, dá-li se to tak říci – sem se přinášejí nákupy, suroviny, skladují se tu potraviny a nápoje, připravují se jídla, stoluje se, tady končí před svou cestou do popelnice i odpadky (a to odpadky nejen z kuchyně, ale často je tu centrální odpadkový koš pro celý byt, kromě košů na papír pod psacími stoly). Z těchto důvodů je jasné, že kuchyni uklízíme nejen denně, ale spíše mnohokrát denně.

Přesto se však víceméně jedná o koloběh jednotvárných prací – čištění pracovních ploch a podlahy a mytí a úklid nádobí. Zanedbává se v tom shonu občas kontrola zásob potravin. Na co bychom tedy neměli průběžně zapomínat:

Pravidelně kontrolujeme obsah chladničky: zavadlou zeleninu vyhodíme, ovoce konzumujeme co nejčerstvější – už přítomná plíseň či hniloba v něm nebývá na první pohled vidět!

Kontrolujeme teplotu v mrazničce

V obou spotřebičích sledujeme i výšku námrazy ledu (nemáme-li automatické odmrazování) a pravidelně námrazu odstraňujeme. Jinak nám neúměrně stoupnou náklady za elektřinu a také mohou být ohroženy potraviny, pokud teplota bude nevyhovující. V extrémním případě při vysoké vrstvě námrazy mohou i špatně doléhat dveře.

Kontrolujeme sypké potraviny. Neplechu někdy udělají mouční červi, které si přineseme domů v některém balení mouky nebo krupice. Dáme-li do dózy s moukou několik (neloupaných-pozor na zápach!) stroužků česneku, moučných červů bychom se měli zbavit, chuť na mouku je přejde.

Dohlížíme také ve spíži na kompoty. Připravujeme-li je doma, kontrolujeme, zda některý nemá „odfouklé“ víčko. A nejen to - dbáme, abychom nejdéle do roka spotřebovali kompoty z nevypeckovaného ovoce, zejména broskve a meruňky.

Med skladujeme v bezpečné vzdálenosti od zásob sáčků koření, jinak by mohl načichnout jeho arómatem. (Koření by samozřejmě mělo být neprodyšně uzavřené v dóze).

Jeden tip do chladničky:
Chceme-li zabránit vysychání sýra v chladničce, místo do mikrotenu jej zkusme zabalit do ubrousku namočeného ve slané vodě, vinném či jablečném octu nebo zředěném bílém vínu.

-ag-

Komentáře

Načítám komentáře...

  • Kuchyně
  • Autor:
  • Vydáno:

Doporučujeme

Hledáte osvědčenou firmu na rekonstrukci?

Zadejte si poptávku v kategoriích: rekonstrukce,kuchyně.
Najdeme Vám ověřené firmy a řemeslníky s referencemi od zákazníků jako například: Kompletní rekonstrukce bytu, Rekonstrukce showroomu zdravotnických přístrojů, Celková rekonstrukce bytu 80m2 3kk.