Pryč jsou doby, kdy jsme z ryb znali pouze kapra, pstruha a filé, případně se ještě na pultech obchodů objevila makrela, hejk a slaneček. Dnes mnohé supermarkety nabízejí velmi různorodý rybí sortiment. Nejsou to však jen ryby, co nás láká. Ve velkých akváriích si můžeme prohlédnout živé kraby, humry, langusty a langustiny. Na hromadách drceného ledu se efektně vyjímají další exotičtí obyvatelé světových moří – slávky, ústřice, hřebenatky, srdcovky, chobotnice, najdeme zde i tzv. mořské ovoce, prodávané ponejvíce pod obchodním názvem Frutti di mare, které lze sehnat i ve standardních balíčcích v mrazácích. Jde v podstatě o směs drobných mořských živočichů - tedy o malé chobotničky, loupané krevety a slávky. V mrazácích i malých venkovských samoobsluh už také docela běžně můžeme objevit krabí tyčinky surimi. Přesto však většina z nás nad těmito dary moře stojí v rozpacích. Koupit či nekoupit? Dá se to vůbec jíst a jak to upravit, případně zpracovat? Krabí tyčinky – surimi Začněme s tím nejjednodušším – s krabími tyčinkami. Jsou to opravdu zpracované kousky krabího masa? Ale kdepak. Je to vlastně upravená směs vybraného rybího filé, soli a koření s krabím výtažkem. Nemusí se vařit a po rozmrazení se používají většinou k přípravě salátů a studených předkrmů. Pokud bychom je vařili, tak se nám každá tyčinka rozbalí v tenký úzký plátek rybího masa. Nerozmrazené je strouháme na obložené chlebíčky, nebo je pozvolna rozmrazíme a jemně rozsekané je používáme k výrobě různých pomazánek a salátů. Můžeme je však i smažit v těstíčku s kořením dle vlastní chuti, a pak je podávat k bílému vínu. Mořští korýši Když už jsme ochutnali surami a přišli na chuť krabímu pokušení, proč to nezkusit doopravdy, tentokrát se pustíme do skutečného kraba. Krabi Hodí se báječně pro slavnostní příležitosti, kde se stane ozdobou stolu. Vaříme ho v osolené a okořeněné vodě s trochou bílého vína. Uvařeného kraba položíme na pracovní stůl břichem vzhůru, odlomíme klepeta tak, že jimi zapáčíme obráceným směrem než jsou zahnutá. Podobně oddělíme krabovi nohy. Na spodní straně kraba vyhledáme zadeček. Prsty nebo špičkou nože ho uvolníme a pak ho ohýbáním pomalu zlomíme. Ten pak vyhodíme. Kraba držíme po stranách ocasem vzhůru, krunýř svíráme oběma rukama a vytlačujeme palci spodní stranu, tak se nám podaří obě části od sebe odtrhnout a krunýř dáme stranou. Od okrajů vnitřku odtrhneme měkké podlouhlé žábry i s peříčkovitými přívěsky a vyhodíme je, vyndáme malý vakovitý žaludek a jeho přívěsky, které jsou umístěny přímo za ústy kraba. Vše vyhodíme. Zbytky masa se vyškrabou a na talíři potom smíchají s majonézou. Klepeta se nechají vcelku. Krabi se podávají opět složení na velkém talíři v celku. Jednotliví stolovníci si pak většinou sami berou vybrané kousky masa pomocí speciálních kleští – větší slouží k rozlouskávání klepet (může je nahradit louskáček na ořechy), menší pak k vyndávání masa z úzkých částí, jako jsou nohy, tykadla a podobně. Na stole by neměla také chybět miska s plátky citrónu a další miska s vodou na omývání prstů. Ke krabovi stejně jako k humrovi či langustě také podáváme majonézu, tabasco a sherry, aby si každý ze stolovníků mohl vytvořit na svém talíři vlastní krabí salát. Humři Další pochoutkou z rodu korýšů se pro labužníky stal humr. I jeho vaříme do měkka v okořeněné vodě. Vařeného humra dáme na pracovní plochu. Jednou rukou ho pevně držíme za hruď nebo za tělo a druhou rukou kroutíme ocasem a tím ho uvolňujeme od těla. Nůžkami odstřihneme tenký krunýř. Maso pak vyjmeme z ocasu vcelku a dáme stranou. Klepeta ukroutíme, stejně tak nohy, ty pak zlomíme v kloubu a pinzetou nebo kuchyňskou jehlou vyndáme kousek masa, který je uvnitř. Klepeta rozlouskneme kleštěmi nebo louskáčkem na ořechy stejně jako klepeta krabů. Když z nich vybereme maso, položíme humra na záda a ve středu ho rozřízneme velkým kuchyňským nožem. Vnitřnosti vyhodíme, stejně jako váček s pískem umístěný blízko hlavy. Vyškrábneme jedlá nazelenalá játra a červeně oranžové jikry, pokud jsme zakoupili humří samičku. Humří maso pak dále použijeme do koktejlů a salátů. -daš-