Je bezesporu období paprik – pulty obchodů a tržišť jsou jimi obsypané. Papriky všech barev a tvarů i chuťových variant můžeme používat na nepřeberně mnoho způsobů, ale mohou také zdobit naši kuchyni: feferonky v květináči, dlouhé papriky naložené v lahvích, papričky v oleji, papriky sušené…. Papriky jsou neodmyslitelnou součástí jižních kuchyní – jak středozemní, tak balkánské. A i kuchyně slovenské, kde jsou také papriky o něco více doma než u nás. U nás byla situace ještě docela nedávno tristní: například fantazie drtivé většiny restaurací v našich zemích končila u plněného paprikového lusku a leča. Tím jsme se ovšem ochuzovali o hodně. Paprika je velmi cenná zelenina, zejména svým velmi vysokým obsahem vitamínu C, dále thiaminu, riboflavinu a samozřejmě vlákniny. Červená paprika je navíc bohatá na karoten. Takže když si dnes pochutnáváme na paprikách v mnoha variantách, děláme také hodně pro své zdraví. Salát z papriky Krásného barevného akordu docílíme salátem z červených, zelených a žlutých paprik. Pro toho, kdo je nesnáší syrové, je připravíme takto: V horké troubě je necháme, až jim osmahne a změkne slupka, kterou potom ve studené vodě sloupneme. Zálivka je jednoduchá: česnek, sůl, čerstvě mletý pepř a olivový olej. Vychladíme. Papriky povýšené na hlavní chod Pro změnu čínská varianta paprikového pokrmu: 8 červených a zelených paprik nakrájíme na dlouhé plátky, 1cibuli nakrájíme nadrobno. Na dobře zahřátou pánev (nejlépe wok) dáme olej, cibuli a kousek zázvoru, za stálého míchání minutu osmahneme, přidáme papriku a smažíme další minutu. Přidáme sladkou sójovou omáčku, dochutíme ovocným nebo rýžovým octem. Po další minutě smažení vaříme zakryté s přidáním 150 ml vody. Dokořeníme a podáváme. Smažené papriky Můžeme je používat jako přílohu anebo předkrm. Efektní je osmažit velmi úzké a velmi dlouhé zelené papriky zvané beraní rohy. Smažíme pomalu, na kvalitní pánvi s adhezívní úpravou a na olivovém oleji. Když papriky měknou a mají nahnědlou slupku (smažíme pomalu, nesmějí se připálit), jsou hotové. Osolíme. Hodí se k nim bílý chléb a bílé víno. Zajímavé chuti i barevného efektu na talíři dosáhneme smažením červených kapií. Odstraníme jadérka a nakrájíme na centimetrové plátky, smažíme obdobně, výsledkem je pokrm sladší chuti s akcentem olivového oleje. Sterilované papriky Skvělé jsou zavařené papriky beraní rohy. Ty koupené nepálí, pokud zavařujeme doma, můžeme pro zpestření přidat feferonku. Papriky udělají parádu na talíři, ozdobí a dochutí i tak obyčejnou a rychlou večeři jako je opečená klobása nebo bramborový salát. Papriky sušené Věnce sušených papriček všech možných tvarů a různých barev si můžeme koupit nebo uplést a nasušit doma. Papriky v květináči Jednou z nejhezčích ozdob kuchyňského okna je keřík červené nebo zelené chilli papričky. Po otrhání můžeme papričky nasušit a rozemlít, nebo je uchovávat vcelku. Tekuté papriky Kdysi se dala vedle tomatové šťávy koupit i papriková šťáva. Dnes to kupodivu běžné není a tak sáhneme k jednoduché domácí výrobě tohoto zeleninového džusu plného vitamínů. Použijeme nepálivou červenou nebo zelenou masitou odrůdu. Čerstvou šťávu připravenou v odšťavovači nebo lisu na ovoce ochutíme solí, případně trochou pepře. Recept na Paprikový ocet jsme uvedli v článku „Ještě pár octů do kuchyně“ 31.8.2001 Doma si také můžeme připravit oblíbené Papriky marinované, které jsou v obchodech jinak poměrně velmi drahé. Protože recept je obsáhlejší, podíváme se na různé způsoby marinování paprik někdy příště. -ag-