Typická lahůdka italské kuchyně a nezbytná součást každého talíře s předkrmem, jejíž dominantní chuť paprik doplňuje olivový olej, česnek a další přísady. Přinášíme dva tipy, jak si tuto pochoutku připravit doma. Na paprikách podle prvního receptu si můžeme pochutnat hned, papriky podle druhého receptu musíme nechat tři týdny odležet: Marinované papriky k přímé spotřebě Jedna porce má asi 500 kcal a na jídelním lístku italských restaurací je najdeme pod názvem Peperoni all olio. Náš předpis je určen pro čtyři osoby: 4 papriky (zelené, červené a žluté), svazeček petrželové natě, 250 ml olivového oleje lisovaného za studena (extra vergine), 2 - 3 stroužky česneku, sůl, 1 chilli paprička (nemusí být) Omyté a osušené papriky dáme do trouby nebo na gril opékat. (Troubu jsme předehřáli na nejvyšší teplotu asi 4 minuty). Po 10 minutách pečení, když bude slupka osmahnutá, papriky vyndáme. Aby se lépe loupaly, rychle je přendáme do varné mísy a přikryjeme, aby pára slupky skoro oddělila. Vystydlé papriky pak oloupeme, rozkrojíme, vyjmeme semena a rozkrájíme na jemné proužky, tak 1/2 cm. Dáme na mísu podle barev. Na papriky nasypeme nadrobno nakrájený česnek, zalijeme olivovým olejem, posypeme nadrobno nakrájenou petrželovou natí a osolíme. Pokud chceme pokrm ostřejší, část olivového oleje předem smícháme s tenkými proužky chilli papričky a trochou soli a papriky tím přelijeme. Pokrm dáme zakrytý na hodinu do chladničky vychladit a uležet. Marinované papriky (Peperoni al vaso) Takto upravené papriky můžeme koupit v obchodech ve skleničkách, případně je vidíme v italských restauracích naložené ve velkých lahvích. Papriky se marinováním "scvrknou", takže následující rozpis postačí tak na dvě porce (pro čtyři osoby všechny ingredience násobíme dvěma). 1,5 kg omytých zelených masitých paprik, zbavených jader a nakrájených na tenké a dlouhé proužky, 1/2 litru vinného octa a 1/2 litru balzámového octa (postačí ale i l litr běžného vinného octa), asi 10 lístků čerstvých bazalky, 1/2 lžičky cukru, 2 lžičky soli, 2 stroužky česneku rozpůlené, 2 posekané stroužky česneku, olivový olej extra vergine 50 g kaparů (případně ještě 100 sardelek z konzervy) Asi pětilitrovou láhev na okurky nebo jinou skleněnou nádobu, kterou můžeme 20 dní postrádat (na odležení paprik). Do pekáče, kastrolu se silným dnem nebo hluboké pánve nalijeme ocet s cukrem, solí a půlenými stroužky česneku. Jakmile se směs začne vařit, přidáme nakrájené papriky a vaříme 10 minut. Potom papriky rozprostřeme na ubrousky, aby se trochu osušily. Poté se ingredience vrství do sklenice: začneme paprikami, na ně dáme vrstvičku nasekaného česneku, kapary, (případně sardelky) a pár lístků bazalky. Pokračujeme další vrstvou paprik atd. úplně nahoru přijdou bazalkové lístky. Potom zaléváme olivovým olejem, přičemž dobře promačkáváme rukou nebo lžící, aby se olej dostal mezi vrstvy. Ve směsi nesmí zůstat vzduch, všechny vzduchové bubliny musíme dostat pryč – vařečkou nebo nožem - a olej musí dosahovat nejméně 1 cm nad pokrm! Jinak by obsah mohl plesnivět. Uzavřeme pevně víčkem a na chladném a temném místě necháme na tři týdny uležet. -ag-