Sušení hub Samozřejmostí je, že sušíme pouze jedlé houby, které dobře známe. (Po půl roce už totiž usušenou houbu ze sklenice těžko budeme identifikovat). Nesušíme příliš dřevnaté části hub ani houby měkké a příliš nasáklé vodou, dají se do nich červi ještě během sušení. Škoda je sušit muchomůrku růžovou čili masák (lepší je udělat z ní nepravou držkovou polévku) nebo bedlu jedlou (lepší osmažit ji jako řízek). Houby k sušení pokud možno nemyjeme, ale dobře očistíme krátkým ostrým nožíkem. Nožky oškrábeme a kloboučky oloupeme, nebo z nich seškrábeme případné jehličí a listí. Pevné a očištěné houby krájíme ostrým nožem na tenké plátky. Houby sušíme sice poměrně intenzivně, ale nikdy ne na přímém slunci, ani je nevystavujeme příliš vysoké teplotě - například v rozpálené troubě. Z lišek nebo pravých hřibů si připravíme aromatickou pastu: