Suroviny pro jídla po čínsku

S potřebným nádobím na vaření čínské kuchyně už jsme se seznámili a nyní zbývá druhý krok – co všechno si sehnat předem, než se do nějakého receptu či celého menu po čínsku pustíme. Nakoupíme raději všechny nezbytné přísady předem, aby nám nescházely, případně aby se jejich vypuštěním neošidila a nezměnila chuť toho...

S potřebným nádobím na vaření čínské kuchyně už jsme se seznámili a nyní zbývá druhý krok – co všechno si sehnat předem, než se do nějakého receptu či celého menu po čínsku pustíme. Nakoupíme raději všechny nezbytné přísady předem, aby nám nescházely, případně aby se jejich vypuštěním neošidila a nezměnila chuť toho kterého jídla. Někdy je v receptu uvedeno, čím některou hůře dosažitelnou ingredienci můžeme nahradit. Přísad je nepřeberně, dnes se zmíníme tedy jen o základních surovinách.

Sójová omáčka
První nepostradatelná surovina. Dávno v našich obchodech už neexistuje jen jedna, je jich celá řada a každá se hodí na něco jiného, ale jsou navzájem víceméně zastupitelné. Liší se palčivostí, hustotou, procentem soli. Koupíme si pro začátek alespoň klasickou, pikantní a sladkou.

Nudle
Jedná se o rýžové nudle, vyrobené z rýžového škrobu. Koupíme je instantní v sáčcích. Stačí ponořit je na určitý čas do vody a pak dále upravovat. Smaží se jako samostatný pokrm se zeleninou nebo masem, používají se jako příloha a jsou výbornou součástí polévek.

Škrob
Škrob budeme potřebovat neustále, slouží k zahušťování většiny jídel. Originální chuti dodá škrob rýžový, nahradit můžeme samozřejmě škrobem kukuřicovým (Maizena) nebo bramborovým.

Černé houby
V čínské kuchyni se hodně používají černé houby, kterým u nás říkáme Jidášovou ucho. To rovněž dostaneme sušené v sáčku. Potřebné množství vždy máčíme, čímž nabobtnají a velmi zvětší svůj objem a dále je upravujeme. Jidášovo ucho se používá do polévek, smaží se s kousky masa
a podobně.

Glutasol
Výtažek z obilí dodává pokrmům nezaměnitelnou chuť. Není vhodný pro malé děti, kterým vaříme varianty čínských jídel s nižším obsahem soli (sójové omáčky), nepálivé a bez glutasolu.

Tuky
Vyplatí se mít v zásobě dostatek oleje různých druhů - podzemnicový, běžný slunečnicový a nejlépe ještě sezamový. Máslo se nepoužívá, už proto, že nesnese vysokou teplotu, při jaké se čínské pokrmy připravují. Budeme ale potřebovat vepřové sádlo.

Česnek
Pořídíme si také zásobu kvalitního česneku. Vybereme pevné, suché, ale nevyschlé hlavičky. Mimo stroužků se používají i krájené výhonky česneku.

Kari koření
Kari je vlastně směs koření, přičemž čínské kari obsahuje více druhů proti běžné směsi. Navíc je v něm česnekový prášek a paprika. Pokud se nám ho nepodaří koupit, můžeme tyto dvě přísady přimíchat do běžného kari.

Zázvor
Další koření typické pro čínskou kuchyni, už proto, že zázvor z Číny pochází.V kuchyni bychom měli mít zázvor mletý i zázvor v kuse.

-ag-

Komentáře

Načítám komentáře...

  • Kuchyně
  • Autor:
  • Vydáno:

Doporučujeme

Hledáte spolehlivou firmu na kuchyňskou linku?

Zadejte si poptávku v kategoriích: kuchyňská linka,kuchyně.
Najdeme Vám ověřené firmy a řemeslníky s referencemi od zákazníků jako například: kuchyň na míru, Kuchyňská linka, Kuchyňská linka.