Počátky moderní kuchyně

Přerod kuchyně a jejího zařízení se začal urychlovat na počátku 30. let 20. století - v době, kdy ženy začínaly chodit ve větším měřítku do práce, kdy bylo sice během světové ekonomické krize nutno v domácnosti velmi šetřit a počínat si v kuchyni skutečně ekonomicky, ale kdy po překonání krize do kuchyně pronikal...

Přerod kuchyně a jejího zařízení se začal urychlovat na počátku 30. let 20. století - v době, kdy ženy začínaly chodit ve větším měřítku do práce, kdy bylo sice během světové ekonomické krize nutno v domácnosti velmi šetřit a počínat si v kuchyni skutečně ekonomicky, ale kdy po překonání krize do kuchyně pronikal stále více plyn, elektřina a s ní i stále nové elektrospotřebiče. Kuchyňská práce se stávala díky řadě nejrůznějších vylepšení méně namáhavá, rychlejší a jednodušší.

Používejte moderní přístroje – šetřete čas!
Filozofie, která nabádala ženy, jak si počínat, by se dala shrnout třeba těmito slovy z jedné příručky pro hospodyňky: “dříve bylo jídlo dobré, když chutnalo a zasytilo, dnes je dobré, když je navíc připraveno co nejdříve a co nejvíc vzácného času ušetříme pro děti, odpočinek, sport, záliby“. Ovšem jedna věc je taková knížka plná praktických rad (tu četly jistě výhradně ženy a nacházely tu názvy kapitol jako „Gruntování je zastaralé“ a „Nové kuchyňské přístroje“), druhá věc byla realita v domácnosti, kde v naprosté většině vládl a o penězích rozhodoval muž. Ten byl vychován „tradičně“, tedy tak, že v kuchyni nikdy nepracoval, nepoznal obtížnost a specifiku kuchyňské práce a nedovedl tedy ocenit důležitost nových spotřebičů a dalších pomůcek… Pokud tedy nešlo o jednočlennou domácnost, kde vydělávala žena a kuchyni si i sama zařizovala, všechny novoty se asi prosazovaly dost těžce, protože všechno musel jako hlava rodiny financovat muž – a ten se musel nejdříve přesvědčit, motivovat a pro pokrok v kuchyni nadchnout - všechno tehdy záleželo na jeho osvícenosti. A hlava rodiny jistě lépe než na argument jako „ulehčí se práce“ slyšela na sliby že „kachna z nové elektrické trouby bude chutnat lépe a omáčka v elektrické chladničce déle vydrží“.

Příchod elektřiny do kuchyně
Nicméně – co ženě v kuchyni usnadňovalo život: úplnou revolucí v kuchyni byl samozřejmě příchod a rozšíření elektřiny. Tam, kde se jí dalo využít (zejména v městech), se kuchyně a jejich zařízení začalo silně lišit od neelektrizovaných kuchyní na venkově. Až s úplným rozšířením elektřiny se potom vybavení kuchyní zase vyrovnalo, ale nikdy už ne docela.

Do „moderní plně elektrisované kuchyně“ 30. let pro zajímavost nahlédneme příště – uvidíme, které přístroje se uplatnily, zdokonalily, překonaly celá desetiletí a život si bez nich už neumíme představit – a co se na druhé straně neujalo, zaniklo a dnes to vnímáme jako raritu.

-ag-

Komentáře

Načítám komentáře...

  • Kuchyně
  • Autor:
  • Vydáno:

Doporučujeme

Hledáte spolehlivou firmu na kuchyňskou linku?

Zadejte si poptávku v kategoriích: kuchyňská linka,kuchyně.
Najdeme Vám ověřené firmy a řemeslníky s referencemi od zákazníků jako například: Obložení kachliček, Kuchyňská linka, Výroba kuchyňské linky.