Elektrizovaná kuchyně

Elektřina přinášela kromě sporáku do kuchyně pořád další a další vymoženosti – byla to největší revoluce v kuchyni, srovnatelná už jenom s našimi nejnovějšími inteligentními spotřebiči, které samy poznají, jak dlouho vařit, jak intenzivně mýt nádobí nebo jak dlouho a silně rozehřívat zmražené potraviny. „Rádce...

Elektřina přinášela kromě sporáku do kuchyně pořád další a další vymoženosti – byla to největší revoluce v kuchyni, srovnatelná už jenom s našimi nejnovějšími inteligentními spotřebiči, které samy poznají, jak dlouho vařit, jak intenzivně mýt nádobí nebo jak dlouho a silně rozehřívat zmražené potraviny.

„Rádce hospodyně“ z počátku třicátých let 20. století konstatuje: „Právem je tu dnes snaha, abychom se nespokojili účelnými ručními strojky, nýbrž abychom co nejvíce práce nechali stroji vůbec. Jakmile můžeme zapnout elektrický proud, nelze vůbec již ruční práci porovnávati s prací strojovou.“

Ani si neumíme představit, co se všechno v kuchyni bez elektřiny dělalo ručně. Hospodyni čekalo každodenně a celý život ruční krájení, sekání, mletí, namáhavé zadělávání těsta a hlavně vaření v horku bez možnosti regulace teploty. A bez chladničky také velmi omezené možnosti uchovávání potravin.

S elektřinou přišel zlom
„Jest známo, že elektřinou můžeme poháněti v domácnosti nejrůznější přístroje; specielním motorem pak i různé přístroje v kuchyni. Jsou to: strojky na maso a zeleninu, krájecí stroje, loupač brambor, mlýnky na kávu, lisy na ovoce. Dále máme stroj na sekání tenkých i širších nudlí, mlýnek na mandle obstará i mletí jiných věcí, jiný stroj rychle rozřeže fazole, míchací stroj nám zadělá a uhněte jakékoliv těsto, stroj na řezání chleba řeže stejnoměrně řezy libovolně tlusté. Zvláštní zmínky vyžadují elektrické ledničky, při nichž se využívá elektřiny k výrobě chladu. Význam jejich spočívá v tom, že vyráběný v nich mráz jest suchý, i potraviny podléhající velmi rychle zkáze zůstanou proto v elektrických ledničkách dlouho čerstvé“.

Dále v domácnostech už v třicátých létech byla k vidění také elektrická žehlička, „elektrický vyssavač prachu“, „elektřinou vytápěné a poháněné pračky“ a „další nejvíce používaný elektrický přístroj - leštič a drhadlo parket“.

Vidíme, že sortiment kuchyňských přístrojů příliš nezestárl – dá se dokonce říci, ty nejdůležitější a nejvíce používané jsou také nejstarší – pak ještě přibyly rychlovarné konvice a za čas mikrovlnné trouby.

Že elektřina v domácnosti ale byla pořád nezvyklou novinkou, o tom svědčí celá stránka pokynů, jak s elektrickými spotřebiči a elektřinou vůbec zacházet. Například “O vlastnostech a použití nových přístrojů mají být poučeni všichni členové rodiny i služebnictvo“, nebo „Vypinače nejsou žádnými věšáky a spojovací šňůry nesmí sloužit k věšení prádla“. I když nám některé poučky dnes připadají směšné a samozřejmé, dneska přesto není elektřina při nedbalém zacházení ani o zlomek méně nebezpečná než kdysi a úrazy elektrickým proudem v domácnosti patří mezi dosti frekventované.

-ag-

Komentáře

Načítám komentáře...

  • Kuchyně
  • Autor:
  • Vydáno:

Doporučujeme

Hledáte spolehlivou firmu na kuchyňskou linku?

Zadejte si poptávku v kategoriích: kuchyňská linka,kuchyně.
Najdeme Vám ověřené firmy a řemeslníky s referencemi od zákazníků jako například: kuchyň na míru, návrh a výroba kuchyňské linky, Výroba kuchyňské linky.