Co dělat, když nám naservírují…

Co dělat, když nám naservírují…

Během společenské sezóny nám při různých příležitostech mohou být nabídnuty často i běžné pokrmy, u kterých váháme, jak je správně jíst. Problém bývá často třeba s ovocem, které pořádáme běžně doma úplně jiným způsobem, než vyžaduje etiketa. Podívejme se na ně i na další chody. Na začátku hostiny, slavnostního oběda,...

Během společenské sezóny nám při různých příležitostech mohou být nabídnuty často i běžné pokrmy, u kterých váháme, jak je správně jíst. Problém bývá často třeba s ovocem, které pořádáme běžně doma úplně jiným způsobem, než vyžaduje etiketa. Podívejme se na ně i na další chody.

Na začátku hostiny, slavnostního oběda, večeře, či svatební hostiny nám většinou předloží studený předkrm. Bývají to různě zdobená plněná vejce, šunkové rolky, rostbíf, některé náročnější majonézové saláty. Předkrmy jíme dezertním nožem a vidličkou z dezertního talířku, na kterém nám předkrm přinesli. Stejným příborem konzumujeme také teplý překrm. Tady není problém, jediným zádrhelem může být najít na bohatě prostřeném stole ten správný příbor. Vodítkem je, že příbor určený k prvnímu chodu je menší a bude umístěn mezi ostatními příbory nejdále od talíře.

Předkrmové koktejly
jíme vždy dezertní lžičkou. Humrový nebo krevetový koktejl je servírován ve vysoké skleněné či nerez misce, která má být podložena kulatým ubrouskem a postavena na dezertním talířku.

Ovoce na rautech a recepcích se zpravidla nachází na velkých patrových mísách již patřičně připravené. Banány například jsou nakrojené na porce, jablka najdeme naleštěná a vcelku, stejně jako hrušky. Meloun bude chlazený a nakrájený na plátky, hrozny vína rozdělené na menší porce. Na dezertní talířek si vybereme přiměřené množství ovoce; nikdy nenakupíme na talířek obrovskou hromadu, ať je ovoce sebelákavější.

Jak ale sníst například banán u stolu při slavnostní večeři, kdy nám ho přinesou ve slupce na talířku a k němu takzvaný příbor na ovoce? (Příbor má stejný tvar jako příbor na hlavní chod, jen je menší). Banánu podle zásad etikety ukrojíme špičku, rukou sloupneme slupku a příborem jej pak krájíme na kolečka.

Hrozny
Kousky hroznu držíme v jedné ruce, druhou trháme jednotlivé kuličky a vkládáme do úst. K hroznům jsou někdy servírovány i speciální nůžky na hrozny.

Jablka a hrušky
rozkrájíme příborem na ovoce a z dezertního talířku dále jíme rukou.

Kompot
Jíme dezertní lžičkou z misky, pecky pliveme na lžičku a odkládáme na talířek pod kompotovou miskou.

Zmrzlina
Správně jí jíme z vysokých skleněných nebo nerezových kalíšků speciální plochou zmrzlinovou lžičkou. Někdy nám ke zmrzlině naservírují nápoj na zapití – může to být čistá voda, ale při nejslavnostnějších příležitostech i sekt.

-ag-

Komentáře

Načítám komentáře...

  • Kuchyně
  • Autor:
  • Vydáno:

Doporučujeme

Hledáte spolehlivou firmu na rekonstrukci kuchyně?

Zadejte si poptávku v kategoriích: <a href="http://www.nejremeslnici.cz/c/rekonstrukce-kuchyne-578">rekonstrukce kuchyně</a>,<a href="http://www.nejremeslnici.cz/c/kuchyne-6">kuchyně</a>.
Najdeme Vám ověřené firmy a řemeslníky s referencemi od zákazníků jako například: Kuchyňská linka, Obložení kachliček, Kuchyňská linka a schodiště.