Co nového v kuchyni za rok 2001

Co nového v kuchyni za rok 2001

Ohlédněme se, co nám přinesl nového minulý rok v kuchyni a jejím vybavení. Poslední období bylo ve znamení zjednodušování, používání zajímavých kombinací materiálů, širší škály barev. Důraz se kladl na efektivitu, úsporu času a také přehlednost v úložném prostoru – skříňkách a zásuvkách. Na jedné straně poslední rok...

Ohlédněme se, co nám přinesl nového minulý rok v kuchyni a jejím vybavení. Poslední období bylo ve znamení zjednodušování, používání zajímavých kombinací materiálů, širší škály barev. Důraz se kladl na efektivitu, úsporu času a také přehlednost v úložném prostoru – skříňkách a zásuvkách.

Na jedné straně poslední rok přinesl širší nabídku přístrojů, kuchyňského nábytku a příslušenství, na straně druhé větší rozmanitost v doplňcích – různých prvcích pro kutily, pomocí kterých si každý sám lehce mohl svou kuchyni obléknout do nového kabátu. Vybírat si tak můžeme v široké škále dekorativních fólií na přední stranu skříněk, i různých úchytek, které také podstatně změní vzhled kuchyňského nábytku.

Chuťově skvělé, zároveň zdravé pokrmy
V jejich přípravě pomáhá parní trouba, která si neomylně nachází cestu z kuchyní profesionálů do kuchyní v domácnostech. Na bramborách z této trouby si možná poprvé v životě opravdu pochutnáme. Horká pára jako médium je velmi šetrná, ponechává v potravinách minerály, vitamíny a plnou chuť.

Mnoho předmětů a systémů, které už nebyly úplnou novinkou, se ale stávaly v minulém roce samozřejmostí, osvědčily se a vžily a jejich užívání se rozšířilo. To se například projevilo na širším využívání odsavačů par a myček nádobí.

S širší nabídkou polotovarů a mražených jídel přichází také ke slovu dokonalejší, „inteligentní“ mikrovlnná trouba.

Mezi velkými spotřebiči dále pokračoval trend přístrojů tišších, výkonnějších, ale zároveň s levnějším provozem. Například dnešní myčka spotřebuje méně vody a méně elektřiny než její předchůdkyně, disponuje větším rozmezím mycích teplot, vnitřně je více variabilní, lehce přestavitelná.

Stále byla v centru pozornosti výrobců také bezpečnost v kuchyni. Pracovním úrazů na tomto frekventovaném místě zabraňuje mnoho detailů – spálení se od horké trouby zamezuje trojité zasklení jejích dvířek, dále existují celé systémy k ochraně malých dětí v kuchyni – od jednoduché, ale důmyslné blokace otevírání například zásuvek s noži, přes bezpečnostní otevírání myček a trub, až ke zmíněnému zabezpečení horkovzdušné trouby.

S bezpečím souvisí také snaha po omezení nehod v kuchyni – u spotřebičů to jsou různé (již běžné) aqua-stop systémy proti přetečení vody.

-ag-

Komentáře

Načítám komentáře...

  • Kuchyně
  • Autor:
  • Vydáno:

Doporučujeme